Українцям дозволять зберігати вдома канабіс

13:06, 14 июня 2021
До Верховної Ради внесено законопроект, який регулює обіг конопель у медичних цілях.
Українцям дозволять зберігати вдома канабіс
Джерело фото: Depositphotos
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

На сайті Верховної Ради опублікували текст законопроекту № 5596 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання обігу конопель у медичних цілях, науковій та науково-технічній діяльності, який регулює обіг канабісу. Авторами законопроекту є група депутатів від різних фракцій, серед яких Ольга СтефанишинаОлександра УстіноваГалина ТретьяковаМихайло Радуцький та інші.

Депутати пропонують внести зміни до законів «Про Перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності», «Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори» та до Основ законодавства України про охорону здоров’я.

Отже, пропонується визначення «лікарські  коноплі з низьким вмістом  тетрагідроканабінолу –  сорти рослин роду коноплі (Cannabis), вміст тетрагідроканабінолу у сухій масі яких становить від 0,2 відсотка до 1 відсотка; лікарські  коноплі з високим вмістом тетрагідроканабінолу –  сорти рослин роду коноплі (Cannabis), вміст тетрагідроканабінолу у сухій масі яких перевищує 1 відсоток; промислові коноплі –  сорти рослин роду коноплі (Cannabis), вміст тетрагідроканабінолу у сухій масі яких не перевищує 0,2 відсотка.

Пропонується зазначити, що до наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів не належать промислові коноплі, товари, які вироблені з них, продукти їх переробки, якщо вміст тетрагідроканабінолу у сухій масі таких товарів чи продуктів переробки не перевищує 0,2 відсотка.

Регулювати обіг канабісу повинен Уповноважений орган у сфері обігу лікарських конопель, який визначається Кабінетом міністрів України. Його функції можуть бути розподілені між кількома органами виконавчої влади та їх структурними підрозділами.

Основними функціями уповноваженого органу з лікарських конопель є:

- ліцензування господарської діяльності з обігу лікарських конопель, продуктів їх переробки та вироблених із них препаратів у порядку, встановленому законом, включаючи право зупинення дії такої ліцензії або її анулювання повністю або частково у разі недотримання вимог щодо провадження відповідного виду діяльності, встановлених законом;

- розробка пропозицій щодо нормативних актів, вимог та стандартів у сфері обігу лікарських конопель, продуктів їх переробки та виготовлених із них препаратів;

- збір та обробка інформації, яка подається на виконання вимог щодо звітності;

- здійснення заходів контролю за дотриманням щодо провадження діяльності у сфері обігу лікарських конопель тощо.

Щоб отримати ліцензію на виготовлення канабісу, суб’єкту господарювання потрібен дозвіл Національної поліції на використання об'єктів і приміщень, призначених для здійснення діяльності з обігу наркотичних засобів.

У ліцензіях на здійснення діяльності з культивування лікарських конопель зазначається перелік сортів рослин, які дозволяється культивувати,  характеристики, площі й адреси (географічні координати) об'єктів та приміщень, в яких дозволяється здійснювати таку діяльність відповідно.

Такий дозвіл видається суб'єкту господарювання Національною поліцією на безоплатній основі на строк дії ліцензії.

Дозвіл видається за результатами перевірки відповідності умовам безпеки об'єктів і приміщень, призначених для здійснення діяльності з обігу наркотичних засобів, на підставі поданих суб’єктом господарювання заяви та засвідчених копій таких документів:

а) договір суб'єкта господарювання із суб'єктом провадження охоронної діяльності про надання послуг із охорони;

б) документи, що підтверджують право власності або користування суб'єкта господарювання на об'єкти і приміщення, призначені для культивування лікарських конопель;

в) план-схема об'єктів, приміщень або їх комплексу, на території яких планується здійснювати один чи декілька видів такої діяльності тощо.

Рішення про видачу чи відмову у видачі дозволу приймається Національною поліцією протягом 30 робочих днів із дня подання документів.

Відстежування ринку канабісу забезпечується шляхом:

- маркування кожної партії та одиниці фасованої продукції унікальним кодом;

- ведення публічного електронного реєстру обліку переміщення лікарських конопель, продуктів їх переробки чи вироблених із них лікарських засобів на всіх етапах обігу;

- забезпечення відпуску особам лікарських засобів, виготовлених із лікарських конопель, виключно за призначенням лікаря відповідно до медичних показань за електронним рецептами.

Власники ліцензій на здійснення діяльності з культивування та використання лікарських конопель зобов'язані:

- укласти договір із випробувальною лабораторією або забезпечити постійне функціонування такої лабораторії на території виробничого комплексу, де здійснюється культивування, з метою контролю показників якості виробленої продукції;

- забезпечити надання доступу правоохоронним органам до площ та об'єктів, де відбувається культивування, зберігання, використання чи знищення таких рослин, продуктів їх переробки, для відбору і дослідження зразків такої продукції.

Також дозволяється ввезення і зберігання канабісу іноземцями та громадянами України в обсязі, що не перевищує обсяг, визначений рецептом лікаря, виданий такому пацієнтові.

Раніше «Судово-юридична газета» аналізувала позицію авторів цього законопроекту.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна Вітюк
    Інна Вітюк
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Олексій Огурцов
    Олексій Огурцов
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Федорчук
    Андрій Федорчук
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Наталія Шевченко
    Наталія Шевченко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва