Коли і на скільки державним службовцям підвищать зарплати: деталі

08:10, 4 января 2022
Голова НАДС розповіла про проблеми і деталі реформування оплати праці державних службовців.
Коли і на скільки державним службовцям підвищать зарплати: деталі
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У рамках реформи системи оплати праці державних службовців 70% у структурі заробітної плати складатиме посадовий оклад. А варіативна частка (премії та інші заохочення) становитиме 30%. Про це в інтерв’ю «Право ТВ» зазначила голова Національного агентства з питань державної служби (НАДС) Наталія Алюшина.

Зокрема, голова НАДС вказала на проблему низької заробітної плати державних службовців.

«На рівні районних державних адміністрацій працівники нарікають на низькі посадові оклади. Наприклад, у спеціаліста він там складає 4 540 грн. Водночас за некваліфіковану роботу передбачено вищу заробітну плату. З 1 грудня вона стартує з 6500 грн. Хоча, відповідно до вимог законодавства, до державного службовця висуваються високі вимоги і суттєві обмеження щодо його додаткового заробітку. Відтак, склалася ситуація, що ми ставимо держслужбовцям і кандидатам на ці посади високі кваліфікаційні вимоги, пропонуючи низьку заробітну плату. Це аж ніяк не сприяє залученню кваліфікованих спеціалістів. Більше того,  такий стан речей призводить до вимивання досвідчених фахівців і менеджерів. Люди шукають роботу в приватному секторі або їдуть за кордон. Серед них – найбільш фахові спеціалісти», - відзначила голова НАДС.

Саме тому, НАДС ініціювало реформування системи оплати праці.

У рамках реформи відбудеться зменшення кількості складових зарплати держслужбовців. Але це не означає її зниження. Навпаки, упорядкування складових дозволить запровадити її чітку, прозору структуру, у якій 70% складатиме посадовий оклад. А варіативна частка (премії та інші заохочення) становитиме 30%. Наразі посадовий оклад у структурі заробітної плати становить лише 30%. Інше – додаткові виплати, надбавки, премії. Ця ситуація створює умови для маніпуляцій і несправедливого ставлення», - повідомила Наталія Алюшина.

Ще одним нововведенням є встановлення розмірів посадових окладів на основі класифікації посад. На думку голови НАДС, це дасть змогу державній службі стати конкурентною на ринку праці та залучати кваліфікованих спеціалістів. 

«Здійснення детальних розрахунків стане можливим після класифікації усіх посад державної служби. Її планується завершити до 1 червня 2022 року», - відзначила Наталія Алюшина.

Раніше «Судово-юридична газета» публікувала повне інтерв’ю голови НАДС.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/suduaна Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси