ВРП продовжує роботу з удосконалення електронного судочинства

19:38, 28 сентября 2021
Члени Вищої ради правосуддя взяли участь у засіданні робочої групи з питань цифровізації правосуддя та суміжних правових інститутів в Україні.
ВРП продовжує роботу з удосконалення електронного судочинства
Джерело фото: hcj.gov.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Пріоритетне завдання судової влади на 2022 рік – продовжувати вдосконалення Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи. Головною перепоною цьому може стати недофінансування судової влади, в тому числі цифровізації правосуддя. Про це повідомляє пресслужба Вищої ради правосуддя.

Члени Вищої ради правосуддя Лариса Швецова, Оксана Блажівська та Інна Плахтій взяли участь у засіданні робочої групи з питань цифровізації правосуддя та суміжних правових інститутів в Україні, створеної Комітетом Верховної Ради України з питань правової політики.

Завдяки затвердженню ВРП Положення про функціонування  окремих підсистем (модулів) ЄСІТС, яким встановлено порядок та основні засади функціонування в судовій владі цифрових систем та сервісів, вже з 5 жовтня 2021 року запрацюють три перших модулі – «Електронний суд», «Електронний кабінет» та модуль відеоконференцзв’язку.

Робота над розробленням та впровадженням інших підсистем та модулів ЄСІТС ще триває.

За словами члена ВРП Лариси Швецової, найпріоритетнішим модулем ЄСІТС, який потребує завершення розробки та якнайшвидшого впровадження, є модуль «Діловодство».  «Саме від цього модуля залежить можливість суддів кваліфіковано розглядати справи. Обов’язково потрібно синхронізувати підсистему з реєстрами – акумулювати інформацію щодо наявних проваджень стосовно сторін, які звернулися до суду, а також інформацію з демографічного реєстру, реєстру речових прав на нерухоме майно, реєстру обтяжень рухомого майна тощо. Це дасть суддям можливість оперативно отримувати дані для розгляду справ по суті», – зазначила Лариса Швецова.

Член ВРП також підкреслила важливість завершення роботи над підсистемою управління персоналом та фінансово-господарською діяльністю суду.

Наразі ДСА України сформований перелік пріоритетних напрямів: формування реєстру виконавчих документів; розширення функціоналу модулів «Електронний суд» та «Електронний кабінет»; доопрацювання модуля фіксування засідань технічними засобами з метою повної відмови від компакт-дисків; розробка вебсервісу взаємодії з Укрпоштою; розробка модуля управління персоналом та фінансово-господарською діяльністю суду та залежних від нього підсистем. Проте головною перепоною для запуску нових та вдосконалення наявних модулів ЄСІТС може стати критичне недофінансування судової влади.

Лариса Швецова наголосила на потребі підготовки Державною судовою адміністрацією України інформаційних матеріалів та роз’яснень для працівників апаратів судів та суддів щодо технічних аспектів роботи трьох модулів, які запускаються в експлуатацію. За словами заступника Голови ДСА України Сергія Чорнуцького, наразі триває робота над підготовкою цих документів.

Удосконалення модулів ЄСІТС та розробка нових підсистем продовжуватиметься. Саме з метою злагодженої роботи всіх заінтересованих сторін у цифровізації судочинства  ВРП створила Координаційний комітет з питань реалізації та впровадження цифрового проєкту у сфері правосуддя. До його роботи залучені представники Вищої ради правосуддя, Державної судової адміністрації України, Верховної Ради України, міністерств, прокуратури, адвокатури, судів тощо.

Також «Судово-юридична газета» писала, що розпочалася процедура відрядження суддів до Запорізького окружного адміністративного суду.

Крім того, Вища рада правосуддя звільнила у відставку 5 суддів.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси