Суд відновив трудові права незаконно звільненого працівника

17:32, 19 сентября 2019
Позивача поновлено на роботі та стягнуто на його користь середній заробіток за час вимушеного прогулу та компенсацію моральної шкоди.
Суд відновив трудові права незаконно звільненого працівника
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Оболонський райсуд Києва відновив порушені трудові права працівника, незаконно звільненого з роботи у зв’язку зі змінами у виробництві та праці.

Рішенням суду від 26.07.2019 у цивільній справі №756/12673/18 позов особи задоволено частково: поновлено позивача на роботі, стягнуто на його користь середній заробіток за час вимушеного прогулу та компенсацію моральної шкоди.

Підставою для задоволення позову стало встановлення під час розгляду справи створення штучних умов, за яких фактично проведено ротацію працівників окремого структурного підрозділу підприємства, оскільки адміністрація роботодавця при звільненні з роботи особи внаслідок скорочення його посади, маючи реальну можливість перевести його як робітника, який працює на умовах безстрокового трудового договору, на рівнозначну посаду, яка підлягала вивільненню внаслідок закінчення дії укладеного з тимчасовим працівником строкового трудового договору, такою можливістю не скористалась та відповідних посад йому не запропонувала, що призвело до порушення вимог пункту 1 статті 40 КЗпП України.

Крім того, виявивши під час розгляду справи порушення вимог Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності», а також недоліки в роботі первинної профспілкової організації, яка діє на підприємстві, а саме: фактичного самоусунення від розгляду подання адміністрації роботодавця про надання згоди на вивільнення працівників у зв’язку із змінами у виробництві та праці, судом постановлено окрему ухвалу та направлено її на адресу відповідної регіональної профспілки з метою запобігання повторенню встановлених порушень.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» писала, що волевиявлення працівника є обов’язковою умовою для припинення трудового договору.

Також ми повідомляли про правовий висновок КЦС ВС щодо звільнення працівника при реорганізації підприємства.

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва