КГС ВС: відсутність обов’язкової нотаріальної згоди співвласника майна – підстава для визнання договору іпотеки недійсним

21:14, 17 августа 2022
Верховний Суд розглянув касаційну скаргу АТ КБ «Приватбанк» на рішення Господарського суду міста Києва та постанову Північного апеляційного господарського суду.
КГС ВС: відсутність обов’язкової нотаріальної згоди співвласника майна – підстава для визнання договору іпотеки недійсним
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

16 серпня 2022 року Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду розглянув касаційну скаргу АТ КБ «Приватбанк» на рішення Господарського суду міста Києва від 28 липня 2021 року та постанову Північного апеляційного господарського суду від 18 січня 2022 року у справі № 910/15803/19. Про це повідомляє Верховний Суд.

Зазначеними рішеннями місцевого та апеляційного господарських судів позовні вимоги до АТ КБ «Приватбанк» про визнання договору іпотеки недійсним, визнання недійсним правочину щодо звернення стягнення на підставі договору іпотеки та скасування рішень про державну реєстрацію задоволено частково.

Як установили попередні судові інстанції, оспорюваний договір іпотеки укладено з порушенням вимог ст. 578 ЦК України та ст. 6 Закону України «Про іпотеку», а саме він укладений з одним із співвласників без обов’язкової нотаріально засвідченої згоди іншого. При цьому наявний договір управління майном (який не є тотожним нотаріально засвідченій згоді співвласника) раніше визнано недійсним з моменту його укладання в іншому судовому провадженні.

Зазначені обставини, зокрема щодо відсутності передбаченої законом нотаріально засвідченої згоди співвласника майна, не були спростовані в суді касаційної інстанції.

З огляду на викладене Верховний Суд за відсутності передбачених законом підстав для зміни чи скасування оскаржуваних судових рішень залишив їх без змін.

Водночас наведене за наявності відповідних підстав не виключає можливості притягнення до відповідальності осіб, причетних до укладення зазначеного договору іпотеки з порушенням вимог закону.

З рішенням у справі № 910/15803/19 можна буде ознайомитися в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Також ми писали про підстави припинення іпотеки: огляд практики КГС ВС.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва