У МКС заявили, що те, що Україна ще не учасник Римського статуту, не впливає на розслідування

13:11, 9 жовтня 2024
Україна, щоб стати державою-партнером Римського статуту МКС, має здати документ про ратифікацію або приєднання на зберігання Генсеку ООН.
У МКС заявили, що те, що Україна ще не учасник Римського статуту, не впливає на розслідування
Джерело фото: Dato Chumburidze / RFE / RL
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Україна стане країною-підписантом Римського статуту після того, як ратифікаційну грамоту прийме Генеральний секретар ООН, але на розслідування Міжнародного кримінального суду щодо воєнних злочинів рф в Україні це не впливає.

Як пише «Інтерфакс-Україна», про це заявив речник МКС Фаді ель-Абдалла. Він пояснив, що держава, щоб стати державою-партнером Римського статуту МКС, має здати документ про ратифікацію або приєднання на зберігання Генсеку ООН, оскільки його офіс є депозитарієм усіх міжнародних договорів.

«З першого дня місяця після закінчення 60 днів із цієї дати офіційно держава стає учасником», - сказав речник.

Говорячи про те, що дасть Україні ратифікація Римського статуту, речник зауважив, що йдеться про більші можливості гармонізації національного законодавства з МКС, що покращить компліментарність у роботі МКС і національних судових органів.

«Це також дало б змогу Україні брати участь у роботі Асамблеї держав-учасниць, яка є свого роду нашим парламентом. Саме Асамблея ухвалює, якщо є поправки до Римського статуту або до інших правових документів, саме Асамблея обирає суддів, прокурора МКС і заступників прокурорів. І саме Асамблея ухвалює бюджет МКС і проводить велику важливу роботу зі сприяння співпраці між судом і державою», - розповів він.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Володимир Бондарчук
    Володимир Бондарчук
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області
  • Ілля Марущак
    Ілля Марущак
    суддя Господарського суду Чернівецької області