Трагедія біля укриття в Києві: охоронцю поліклініки готують підозру за поширення комуністичної символіки

16:56, 5 червня 2023
За словами співробітників поліклініки, де працював чоловік, його висловлювання говорять про проросійські погляди охоронця, а також те, що він виправдовував агресію рф проти України та називав це «звільненням».
Трагедія біля укриття в Києві: охоронцю поліклініки готують підозру за поширення комуністичної символіки
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Охоронець поліклініки, біля укриття якої 1 червня загинули троє людей, був у полі зору правоохоронців за поширення комуністичної символіки у Києві. Про це повідомила речниця Київської міської прокуратури Надія Максимець в ефірі телемарафону.

Як повідомляє Obozrevatel, у справі фігурує дружина підозрюваного.

«Вранці прокурори підписали підозру. Наразі вони поїхали її повідомляти: охоронцю у СІЗО, а його дружині – за місцем проживання» – розповіли в пресслужбі.

Їх підозрюють у виготовленні та поширені комуністичної символіки за попередньою змовою групою осіб.

У прокуратурі зазначили, що ще в лютому до правоохоронців надійшла інформація про те, що на території Деснянського району столиці є група осіб, які під час збройної агресії рф проти України намагаються дестабілізувати суспільно-політичну ситуацію в країні. Це вони робили під гаслами відновлення УСРС у складі СРСР.

«Вони розсилали на адреси державних органів та комунальних підприємств листи з комуністичною символікою, у яких викладали позицію щодо незаконності створення та проголошення незалежності України. Це листування тривало й після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну у 2022-2023 роках», – зазначили в пресслужбі.

Координатором листування була дружина охоронця, яка спільно з іншими громадянами, маючи заборгованості з оплати комунальних послуг, надсилали претензії до комунальних підприємств.

«Листи були про «нав’язування» їм комунальних послуг за відсутності їх замовлення, обґрунтовували незаконністю розпаду СРСР та проголошення незалежності України. Претензії до комунальних підприємств вказані особи надсилали на бланках Всесоюзное объединение избирателей народов СССР/УССР, Украинское республиканское отделение СССР/УССР, Киевский городской комитет кредиторов СССР/УССР, з символікою комуністичного режиму – «зіркою героя радянського союзу», або «золотою зіркою» – та підписувались як громадяни неіснуючого УССР», – додали правоохоронці.

Серед прізвищ підписантів, що розповсюджували комуністичну символіку, у заявах зазначалось і прізвище охоронця поліклініки. За словами співробітників поліклініки, де працював чоловік, його висловлювання говорять про проросійські погляди охоронця, а також те, що він виправдовував агресію рф проти України та називав це «звільненням».

«Слідчі дії, зокрема обшуки у фігурантів, планували провести на початку червня, однак трагедія 1 червня змусила прискорити ці процеси», – резюмували в пресслужбі.

3 червня суд обрав запобіжні заходи чотирьом особам, затриманим у зв’язку із загибеллю людей біля укриття в Деснянському районі столиці. Трьом службовим особам - першому заступнику Деснянської РДА, директору медзакладу та його заступнику обрано запобіжні заходи у вигляді цілодобового домашнього арешту.  

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Надія Андрусик
    Надія Андрусик
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Ярослав Василенко
    Ярослав Василенко
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Валентин Сердюк
    Валентин Сердюк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Ігор Бахаєв
    Ігор Бахаєв
    суддя Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області