Закон про олігархів: кому заборонять бути членами Вищої ради правосуддя

12:00, 3 июня 2021
Закон про олігархів не обійшов і членів Вищої ради правосуддя: за що їх будуть звільняти.
Закон про олігархів: кому заборонять бути членами Вищої ради правосуддя
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Президент України Володимир Зеленський зареєстрував у Верховній Раді законопроект «Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)». Він зареєстрований під номером № 5599 від 02.06.2021  та визначений як невідкладний.

Сам Президент переконаний, що питання, пов'язані із запобіганням загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів), та пов'язаних із ними осіб, застосуванням відповідних заходів реагування, потребують законодавчого врегулювання.

Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування, буде введений в дію через шість місяців з дня набрання ним чинності та втратить чинність через 10 років з дня введення його в дію.

Крім власне олігархів, він стосується державних службовців та представників всіх гілок влади. Зокрема, окремі норми присвячені членам Вищої ради правосуддя.

Зокрема, заборонять бути членами Вищої ради правосуддя особам, які порушили вимоги Закону України «Про запобігання надмірному впливу осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)» в частині подання, дотримання строків подання декларації про контакти.

Підставами для звільнення члена Вищої ради правосуддя з посади стане не тільки істотне порушення вимог, установлених законодавством у сфері запобігання корупції, але і порушення вимог Закону України «Про запобігання надмірному впливу осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)».

Нагадаємо, що у випадку контакту публічного службовця з особою, включеною в Реєстр осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів), або її представником, такий службовець зобов'язаний подати декларацію про контакти.

Під контактом з особою, включеною до Реєстру, розуміється зустріч та розмова (у тому числі проведені онлайн) будь-якого змісту.

Декларація про контакти не подається у випадку, якщо такий контакт відбувся у ході участі публічних службовців разом з особою, відомості про яку внесено до Реєстру, або її представником в:

1) офіційних заходах, хід яких відображається в режимі прямої трансляції по радіо, телебаченню або через мережу Інтернет у режимі, доступному для масового приймання;

2) судових засіданнях;

3) офіційних заходах (нарадах), ініційованих органами державної влади, інформація про які (із зазначенням повного переліку учасників та предмета обговорення) розміщена на офіційному вебсайті відповідного органу державної влади.

Особи, включені до Реєстру, та їх представники зобов'язані перед початком зустрічі (розмови) повідомляти публічних службовців про факт включення відомостей про себе (або осіб, яких вони представляють) до Реєстру.

Подання декларації про контакти здійснюється не пізніше наступного дня після контакту з особами, включеними до Реєстру, або їх представниками шляхом заповнення на офіційному вебсайті Ради національної безпеки і оборони України декларації про контакти.

Порушення обов'язку подання декларації про контакти, передбаченого цією статтею, є підставою для притягнення особи до політичної та (або) дисциплінарної відповідальності.

Неповідомлення особою, включеною до Реєстру, про факт включення відомостей про неї до Реєстру не звільняє публічного службовця від відповідальності.

Декларація про контакти повинна містити відомості про:

1) особу, яка її подала;

2) особу, яка включена до Реєстру, її представника, з якою (яким) відбувся контакт;

3) дату і місце зустрічі (розмови), її короткий зміст.

Обов'язок подання декларації про контакти поширять, зокрема, на суддів Конституційного Суду України та суддів, Голову та членів Вищої ради правосуддя.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що змінить для судів та адвокатури законопроект про юстицію, дружню до дитини

Підписуйтесь на наш  Telegram-канал  і на Twitter , щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва