В Україні запрацює електронний квиток: Кабмін схвалив законопроект

08:06, 24 июня 2021
У схваленому Кабміном законопроекті зазначено про створення умов для функціонування автоматизованої системи оплати проїзду.
В Україні запрацює електронний квиток: Кабмін схвалив законопроект
Джерело фото: УНІАН
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Кабінет Міністрів України схвалив на своєму засіданні розроблений Міністерством інфраструктури України проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впровадження електронних квитків на автомобільному та міському електричному транспорті». У пояснювальній записці до проекту зазначено, що метою проекту є запровадження використання електронного квитка у якості правової підстави для укладання договору перевезення пасажиру та багажу, а також створення умов для функціонування автоматизованої системи оплати проїзду.

У пояснювальній записці зазначено, що попри розвиток технологій і зокрема появу електронного квитка, його використання не унормовано в українському законодавстві.

Законопроектом передбачається  внести зміни до частини другої статті 910 Цивільного кодексу України з метою визначення електронного квитка, на ряду з паперовим квитком, підставою для укладення договору перевезення пасажира та багажу.

Зміни до законів «Про міський електричний транспорт» та «Про автомобільний транспорт» надають осучаснені визначення термінів «електронний квиток» та «квиток», а також замінюють законодавство УРСР на акт законодавства України. На заміну повноважень Міністерства автомобільного транспорту УPCP, що визначені абзацом четвертим статті 79 Статуту автомобільного транспорту УPCP, затвердженого постановою Ради Міністрів УРСР ці ж самі повноваження закріплюються за центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері транспорту.

Відтак змінами до законодавства запроваджується таке визначення електронного квитка:

електронний квиток — електронний проїзний документ, інформація в якому зафіксована з дотриманням вимог, визначених Ззконами України «Про електронні документи та електронний документообіг», «Про електронні  довірчі  послуги»,  у  вигляді  електронних  даних,  включаючи обов’язкові реквізити та відомості, який після реєстрації в автоматизованій системі обліку оплати проїзду дає право пасажиру на  одержання послуг з перевезення пасажира та багажу.

При цьому термін «квиток» пропонують викласти у такій редакції: проїзний документ встановленої форми, що містить обов’язкові реквізити та відомості, надає пасажиру право на одержання послуг з перевезення пасажира та багажу.

У законопроекті відсутня інформація, коли запрацює електронний квиток в усіх українських містах, а також інші деталі його впровадження та регламентації.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що на сьогоднішньому засіданні Кабмін розглянув постанову, якою планується підвищити ефективність функціонування системи електронної взаємодії державних електронних інформаційних ресурсів для запровадження електронної взаємодії та інтероперабельності електронних інформаційних ресурсів. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде