У Вищій раді правосуддя розповіли, що відбувається з конкурсом на посади членів ВККС: важлива проблема

15:17, 6 октября 2021
Поки що іноземні члени Конкурсної комісії на зв’язок не вийшли.
У Вищій раді правосуддя розповіли, що відбувається з конкурсом на посади членів ВККС: важлива проблема
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

17 вересня Вища рада правосуддя прийняла рішення про призначення першого складу Конкурсної комісії з обрання нового складу Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (ВККС), як це і передбачено законом про судову реформу. Половину від складу Комісії становлять особи, делеговані посольствами США, Великобританії, Євросоюзу та ін. Іншу половину - судді, делеговані Радою суддів.

Однак на теперішній час ВРП не має контактів міжнародних експертів і не може організувати роботу Конкурсної комісії. На цьому наголосив на пресконференції «Недовіра до судів в Україні: організована криза чи об’єктивна реальність»  6 жовтня в. о. Вищої ради правосуддя Олексій Маловацький.

«Більше ніж чим два тижні тому, майже три, виконуючий обов’язки Вищої ради правосуддя призначив українських і іноземних експертів у комісію з добору членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, поряд з тим, протягом цього періоду іноземні експерти не зв’язалися з секретаріатом Вищої ради правосуддя. На теперішній час ВРП не має контактів міжнародних експертів і не може організувати роботу, оскільки за законодавством, саме на секретаріат ВРП покладено процес організації  забезпечення діяльності комісії з відбору членів ВККСУ», - підкреслив Олексій Маловацький.

Крім того, він звернув увагу на те, що за законодавством, спілкування між ВРП та іноземними представництвами можна здійснювати тільки через Міністерство закордонних справ.

«Поряд з тим, Вища рада правосуддя звернулася до суб’єктів формування цієї комісії щоб організувати зустріч, з метою організації роботи та започаткувати процес щодо відбору членів ВККС, однак на сьогоднішній день, крім Програми розвитку ООН, ніхто не зв’язок не вийшов. Тому, щоб зробити перше організаційне засідання і розпочати роботу, ми повторно були змушені направити запрошення всім іноземним представництвам і в Міністерство закордонних справ, адже таке спілкування можна здійснювати тільки через Міністерство закордонних справ», - зазначив Олексій Маловацький.

Також, в. о. голови ВРП звернув увагу на те, що критика органів судової влади у зв’язку з тим, що вони нібито блокують судову реформу, не відповідає реальності.

«Коли говорять про те, що судова реформа не відбувається, то я хотів би довести до відома, що протягом майже трьох тижнів немає жодної ініціативи з приводу перемов. Дійсно, треба сказати, що тільки ПРООН визначило свого представника на ці перемови. Більше жодна організація, яка є суб’єктом звернення, не звернулась до Вищої ради правосуддя», - зауважив Олексій Маловацький.

Нагадаємо, що «Судово-юридична газета» вела відеотрансляцію заходу.

Також, раніше посол ЄС в Україні Матті Маасікас розповів, коли міжнародних експертів слід чекати в Україні.

Крім того, видання повідомляло про те, що Вища рада правосуддя вже намагалася у вересні зв’язатися з міжнародними експертами –  членами Конкурсної комісії по формуванню ВККС.

Нова спроба зібрати разом українських та іноземних членів Конкурсної комісії призначена на 11 жовтня.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

 

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду