У Раді назвали трьох потенційних кандидатів на посаду Уповноваженого ВР з прав людини: хто вони

18:40, 14 июня 2022
На посаду, з якої звільнили Людмили Денісової є три потенційні претенденти, які мають досвід правозахисної роботи.
У Раді назвали трьох потенційних кандидатів на посаду Уповноваженого ВР з прав людини: хто вони
Джерело фото: nta.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У Верховній Раді пропонують на посаду Уповноваженого ВР з прав людини трьох кандидатів, які є правозахисниками. Про це на сторінці у Facebook написала представниця фракції «Слуга народу» Марина Бардіна.

«Я проти висування нардепів на цю посаду. Натомість бачу на посаді омбудсмена таких достойних правозахисників як Лариса Денисенко, Олександра Матвійчук, Олександр Павліченко», - зауважила депутат.

Олександр Павліченко

За інформацією відкритих джерел - виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини.

По закінченню Київського університету імені Т.Г. Шевченка в 1986 році працював асистентом кафедри української та російської мов і методики викладання їх як іноземних філологічного факультету Київського університету імені Т.Г. Шевченка, був заступником декана філологічного факультету по роботі з іноземними студентами.

В 1992-1993 роках робота в Міністерстві закордонних справ України у відділі інформації.

З 1995 по 2001 рік працював як директор програми «Центр інформації та документації Ради Європи в Україні» в Українській правничій фундації та з 2001 по 2010 рік як директор Бюро інформації Ради Європи в Україні.

В 2011-2012 роках був виконавчим директором ВБО «Українська фундація правової допомоги».

В 2012-2013 роках працював в Секретаріаті Уповноваженого ВРУ з прав людини на посаді представника Уповноваженого з питань доступу до публічної інформації та захисту персональних даних.

З грудня 2013 року по жовтень 2017 – експерт Харківської правозахисної групи.

З листопада 2017 по теперішній час – виконавчий директор Української Гельсінської групи з прав людини.

Лариса Денисенко

Народилася 17 червня в Києві. Має литовсько-грецьке походження з домішками угорської, польської, ромської та української крові.

Закінчила юридичний факультет Київського Національного університету, Центрально-Європейський Університет (Будапешт), курс законопроектування при Міністерстві юстиції Нідерландів.

За даними відкритих джерел, веде адвокатську практику. Має ліцензію здійснювати практику в Торонто та Оттаві щодо справ, пов'язаних з біженцями та мігрантами.

Є однією із адвокатів, які представляють інтереси громадян в Європейському суді з прав людини (Страсбург).

Працювала директоркою департаменту міжнародного права Міністерства юстиції України, радницею міністра юстиції, науковою консультанткою парламентських комітетів, очолювала національне відділення міжнародної антикорупційної організації Transparency International.

Олександра Матвійчук

Народилася 8 жовтня 1983 у Боярці, з 2007 року голова правління організації «Центр громадянських свобод», лауреатка премії «Захисник демократії» від місій ОБСЄ, Парламентська асамблея ОБСЄ. Працює над питанням прав людини в Україні та регіоні ОБСЄ.

З 2013 координаторка громадянської ініціативи Євромайдан SOS, яка була створена з метою надання правової допомоги переслідуваним протестуючим в Україні. Організація, за даними відкритих джерел, продовжує моніторинг політичного переслідування в окупованому Криму та документування воєнних злочинів на Сході України.

У 2018 році ініціювала кампанію SaveOlegSentsov (яка після звільнення Олега Сенцова була перейменована у LetMyPeopleGo) для звільнення українських політв’язнів. 

Є автором ряду альтернативних звітів для різних органів ООН, Ради Європи, Європейського Союзу, ОБСЄ та Міжнародного кримінального суду.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», Верховна Рада 31 травня звільнила Людмилу Денісову з посади Уповноваженої ВР з прав людини. Як зазначив народний депутат від пропрезидентської фракції Павло Фролов Денісова «майже не виконувала повновжень щодо організації гуманітарних коридорів»

«До того ж тривалий час після 24 лютого діюча Уповноважена Верховної Ради з прав людини провела закордоном, але не в росії чи білорусі, де її статус та повноваження могли би допомогти полоненим, депортованим та потерпаючим від окупації мешканцям Херсонщини, а у Давосах, Віднях, Варшавах та інших теплих спокійних західних європах», - додав Фролов.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки