Право на законний суд і адекватну меддопомогу: огляд рішень ЄСПЛ

11:10, 22 марта 2019
Опублікований огляд рішень за період з 11 по 15 березня.
Право на законний суд і адекватну меддопомогу: огляд рішень ЄСПЛ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховний Суд публікує черговий (восьмий) огляд практики ЄСПЛ, який містить, окрім іншого, рішення у справі PETUKHOV v. UKRAINE (No. 2), в якому ЄСПЛ констатував порушення статті 3 Конвенції у зв’язку з відсутністю адекватної медичної допомоги заявникові під час його перебування під вартою та у зв’язку з відсутністю перспектив звільнення при відбуванні покарання у вигляді довічного позбавлення волі.

У рішенні по справі GUÐMUNDUR ANDRI ÁSTRÁÐSSON v. ICELAND, що висвітлюється в цьому огляді, заявник скаржився на те, що процедура призначення на посаду судді, який розглядав його справу, не відповідала вимогам закону. Примітним є те, що і сам заявник раніше був кандидатом на посаду судді відповідного суду. У цій справі ЄСПЛ констатував порушення пункту 1 статті 6 Конвенції щодо права заявника на законний суд.

Заслуговує на увагу також і рішення ЄСПЛ у справі DRĖLINGAS v. LITHUANIA, в якому порушуються питання визнання осіб членами окремої національної та етнічної групи і, як наслідок, можливості кваліфікації злочинних дій щодо них як геноциду, відповідно до Конвенції про запобігання злочину геноциду та покарання за нього 1948 року.

Окремий інтерес становить і справа KANGERS v. LATVIA. Відповідно до рішення ЄСПЛ у цій справі національні суди визнали заявника винним у скоєнні правопорушення повторно, хоча справа щодо першого правопорушення все ще перебувала на розгляді у суді. Така ситуація спричинила порушення закріпленого пунктом 2 статті 6 Конвенції права заявника вважатися невинуватим доти, доки його вину не буде доведено в законному порядку.

Більш детально можна ознайомитись за посиланням.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Верховний Суд визначив особливості представництва депутатів у судах.

Крім цього, Верховний Суд заборонив випускати відомий препарат.  

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки