Голова Верховного Суду поінформував представників Ради Європи про нагальні потреби судової системи України в час війни

13:25, 27 апреля 2022
Всеволод Князєв зазначив, що 20 % судів України призупинили свою діяльність через активні бойові дії та тимчасову окупацію російським військом.
Голова Верховного Суду поінформував представників Ради Європи про нагальні потреби судової системи України в час війни
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

26 квітня 2022 року Голова Верховного Суду Всеволод Князєв провів онлайн-зустріч із Генеральним директором Генерального директорату з прав людини і верховенства права Ради Європи Крістосом Джакомопулосом. До зустрічі також долучилися заступник начальника відділу з питань програм щодо співпраці Генерального директорату з прав людини і верховенства права Ради Європи Ліліт Данегян, координатор проєктів цього відділу Андрій Кавакін, представники Ради Європи Фредерік ДолтМаріана Чіку, менеджерка проєкту РЄ «Підтримка судової влади України в забезпеченні кращого доступу до правосуддя» Ірина Кушнір і начальник відділу міжнародно-правової взаємодії Верховного Суду Ліна Губар. Про це йдеться на офіційному сайті ВС.

Очільник Верховного Суду подякував представникам Ради Європи та всім європейським партнерам за військову, гуманітарну підтримку, яка є дуже важливою у цей надскладний для України час, а також поінформував про актуальний стан судової системи України у зв’язку з повномасштабним вторгненням Росії.

Всеволод Князєв зазначив, що 20 % судів України призупинили свою діяльність через активні бойові дії та тимчасову окупацію російським військом. Водночас суди на півночі України – території, яка звільнена з-під окупації, поступово відновлюють свою роботу. «Утім, залишається чимало проблем, адже понад півсотні приміщень судів зазнали пошкоджень, а деякі з них – повністю зруйновані. Деякі суди розграбовані – зникла комп’ютерна техніка та інші матеріальні цінності», – сказав він.

Також Всеволод Князєв повідомив, що парламент України шляхом внесення змін до законодавчих актів передав частину повноважень непрацюючої Вищої ради правосуддя Голові ВС. Завдяки таким законодавчим змінам, серед іншого, вдалося змінити підсудність судів на окупованих територіях та передати справи на розгляд судів, які мають змогу відправляти правосуддя. «Нагальним є питання персональної безпеки суддів, які залишилися на тимчасово окупованих територіях. Російські військові мають списки суддів, представників правоохоронних органів і не дозволяють їм залишати межі цих територій. Зокрема, йдеться про Херсон, Мелітополь, Маріуполь, деякі регіони Харківщини. Також відомо про вбивство окупантами судді Апеляційного суду Чернігівської області, коли вона намагалася виїхати за межі області», – поділився сумними новинами з європейськими колегами очільник ВС.

Український уряд ухвалив рішення про скорочення фінансування судової системи. Це, за словами Всеволода Князєва, практично унеможливлює процес відбудови пошкоджених, зруйнованих приміщень судів, закупівлю матеріально-технічних носіїв.

«Ми потребуємо підтримки європейських колег у деяких міжнародних процедурах. Зокрема, йдеться про запровадження спеціального трибуналу, який розслідуватиме воєнні злочини та злочини геноциду, вчинені російськими військовими», – поділився спікер.

Окрім того, Всеволод Князєв попросив про підтримку в питаннях відшкодування збитків Російською Федерацією, зокрема про супровід правового механізму зняття імунітету Росії щодо коштів і майна РФ в країнах Європи. Також потрібна експертна допомога в наданні висновків щодо законопроєктів, які стосуються судоустрою під час війни, особливо – щодо запровадження віддаленого (дистанційного) правосуддя. «Зараз немає безпечного місця в Україні, адже Росія продовжує атакувати мирні міста ракетами, артилерією і танками. Тому не є безпечно колегіям суддів збиратися в одному місці. Розроблена ініціатива щодо запровадження дистанційного правосуддя, проте наразі парламент не підтримав її. Ми продовжуємо працювати в цьому напрямі, тому що це справді важлива законодавча ініціатива для суддів України», – наголосив він.

Всеволод Князєв звернувся до європейських партнерів із проханням швидкого переформатування проєктів Ради Європи відповідно до нагальних потреб судової системи України. Важливою також буде технічна підтримка проєктів Ради Європи в постачанні комп'ютерів та програмного забезпечення для розграбованих судів.

Крістос Джакомопулос зазначив, що ця зустріч є можливістю для того, аби «звірити годинники» та довідатися про реальні потреби української судової системи в цей складний час. За його словами, Рада Європи готова надати всю необхідну підтримку та висловлює солідарність із народом України у війні за свою незалежність і територіальну цілісність. Він зауважив, що робота над переформатуванням роботи проєктів Ради Європи під нагальні потреби України вже розпочалася.

Крістос Джакомопулос детально зупинився на кожному з пунктів, озвучених Всеволодом Князєвим, та зорієнтував, на який обсяг допомоги Ради Європи в кожному з питань може розраховувати Верховний Суд та Україна.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси