КСУ розгляне справу щодо умов пенсійного забезпечення держслужбовців

10:08, 14 февраля 2020
Автор клопотання зазначає, що оспорювані положення зазначених законів не відповідають Конституції України.
КСУ розгляне справу щодо умов пенсійного забезпечення держслужбовців
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У понеділок, 17 лютого, о 10:00 Велика палата Конституційного Суду України на пленарному засіданні у формі письмового провадження розпочне розгляд справи за конституційним поданням Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Про це повідомляє прес-служба КСУ.

Суб’єкт права на конституційне подання звернувся до Конституційного Суду України з клопотанням визнати такими, що не відповідають Конституції України статтю 90, підпункт 1 пункту 2 розділу XI «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про державну службу» від 10 грудня 2015 року № 889–VIIІ (далі – Закон № 889), частину сьому статті 21 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» від 7 червня 2001 року № 2493–ІІІ зі змінами (далі – Закон № 2493).

Оспорювані положення Закону № 889 передбачають, що пенсійне забезпечення державних службовців здійснюється відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (стаття 90). Аналогічне положення закріплено в частині сьомій статті 21 Закону № 2493 щодо посадових осіб місцевого самоврядування.

Відповідно до підпункту 1 пункту 2 розділу XI «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 889 визнано таким, що втратив чинність Закон України «Про державну службу» від 16 грудня 1993 року № 3723–XII зі змінами, крім статті 37, що застосовується до осіб, зазначених у пунктах 10 і 12 цього розділу. Таким чином, лише державні службовці, які мали необхідний стаж держслужби на день набрання чинності Закону № 889, можуть отримати пенсію на попередніх умовах.

Автор клопотання зазначає, що оспорювані положення зазначених законів не відповідають Конституції України, оскільки ними не передбачено перерахунку (індексації) пенсій відповідній категорії пенсіонерів.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що КСУ розгляне конституційність окремих положень процесуальних кодексів

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Наталія Половінкіна
    Наталія Половінкіна
    суддя Чернівецького апеляційного суду
  • Анатолій Ясельський
    Анатолій Ясельський
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Наталія Новікова
    Наталія Новікова
    голова Господарського суду Харківської області