Кабмин провел заседание: какие решения согласовали

17:40, 9 мая 2023
Внесены изменения в: Правил предоставления услуг пассажирского автомобильного транспорта, в Перечень центральных органов исполнительной власти, другие государственные органы, ответственные за выполнение обязательств, вытекающих из членства Украины в международных организациях, а также в Порядок предоставления Украиной гуманитарной помощи.
Кабмин провел заседание: какие решения согласовали
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

9 мая Кабмин на очередном заседании одобрил ряд изменений и согласовал отдельные документы. Об этом сообщает представитель правительства Тарас Мельничук.

«1) Затверджено Порядок одержання посвідчення про право роботи з пестицидами, яким осучаснено процедуру одержання зазначеного документу, що включатиме такі елементи: організацію та проведення навчання, тестування та видачу посвідчення. Установлено, що допуски (посвідчення) на право роботи, повʼязаної з транспортуванням, зберіганням, застосуванням та торгівлею пестицидами і агрохімікатами, видані до набрання чинності цим Порядком, є чинними протягом строку, на який вони видані. Визнано такою, що втратила чинність, постанову КМУ від 18.09.1995 N 746 «Про затвердження Порядку одержання допуску (посвідчення) на право роботи, повʼязаної з транспортуванням, зберіганням, застосуванням та торгівлею пестицидами і агрохімікатами».

2) Внесено зміни до переліку секторів критичної інфраструктури, затвердженого постановою КМУ від 09.10.2020 N 1109 «Деякі питання обʼєктів критичної інфраструктури», шляхом доповнення позиції «Харчова промисловість та агропромисловий комплекс» у графі «Тип основної послуги» новими абзацами «виробництво ветеринарних препаратів» та «експлуатація елеваторів».

3) Внесено зміни до Положення про порядок проходження служби цивільного захисту особами рядового і начальницького складу, затвердженого постановою КМУ від 01.07.2013 N 593, та постанов КМУ від 17.07.1992 N 393 «Про порядок обчислення вислуги років, призначення та виплати пенсій і грошової допомоги особам, які мають право на пенсію відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», крім військовослужбовців строкової служби і членів їх сімей та прирівняних до них осіб» та від 30.08.2017 N 704 «Про грошове забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу та деяких інших осіб» з метою приведення їх у відповідність до положень Кодексу цивільного захисту України. У Положенні про порядок проходження служби цивільного захисту особами рядового і начальницького складу усунено термінологічні та змістовні неузгодженості; врегульовано норми стосовно укладення контрактів про проходження служби; приведено спеціальні звання молодшого начальницького складу служби цивільного захисту у відповідність до стандартів провідних європейських країн та НАТО; удосконалено норми в частині звільнення осіб рядового і начальницького складу із служби цивільного захисту тощо.

4) Внесено зміни у додаток до Порядку надання щорічної основної відпустки тривалістю до 56 календарних днів керівним працівникам закладів та установ освіти, навчальних (педагогічних) частин (підрозділів) інших установ і закладів, педагогічним, науково-педагогічним працівникам та науковим працівникам. Встановлено тривалість відпустки педагогічним працівникам - завідувачам територіальних курсів цивільного захисту та безпеки життєдіяльності та їх заступникам, начальникам (директорам) навчально-методичних центрів цивільного захисту та безпеки життєдіяльності та їх заступникам - у розмірі 42 календарні дні.

5) Внесено зміни до Порядку надання Україною гуманітарної допомоги. Урегульовано механізм надання різних видів гуманітарної допомоги, спрощено перетин товарів гуманітарної допомоги через митний кордон України, визначено центральний орган виконавчої влади, відповідальний за той чи інший вид надання гуманітарної допомоги, удосконалено інформування про надання гуманітарної допомоги іншим державам.

6) Внесено зміни до переліку центральних органів виконавчої влади, інших державних органів, відповідальних за виконання зобов’язань, що випливають із членства України в міжнародних організаціях. Включено Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини до переліку центральних органів виконавчої влади, інших державних органів, які беруть участь у діяльності Комітету Сторін Конвенції Ради Європи про захист дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства.

7) Погоджено пропозицію Міністерства соціальної політики щодо реалізації протягом 2023 року експериментального проекту з організації оздоровлення і відпочинку дітей, які потребують особливої соціальної уваги і підтримки, в дитячих оздоровчих таборах державних підприємств «Міжнародний дитячий центр «Артек», «Український дитячий центр «Молода гвардія» і в дитячих закладах оздоровлення та відпочинку вищої категорії, що містяться в Державному реєстрі майнових обʼєктів оздоровлення та відпочинку дітей та розташовані в карпатському регіоні, за принципом «гроші ходять за дитиною». Затверджено Порядок реалізації експериментального проекту; Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для організації оздоровлення і відпочинку дітей, які потребують особливої уваги та підтримки, в дитячих закладах оздоровлення та відпочинку вищої категорії, які містяться в Державному реєстрі майнових обʼєктів оздоровлення та відпочинку дітей та розташовані в карпатському регіоні; Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для організації оздоровлення і відпочинку дітей, які потребують особливої уваги і підтримки, в дитячих оздоровчих таборах державних підприємств «Міжнародний дитячий центр «Артек», «Український дитячий центр «Молода гвардія» і в дитячих закладах вищої категорії, що містяться в Державному реєстрі майнових обʼєктів оздоровлення та відпочинку дітей та розташовані в карпатському регіоні.

8) Внесено зміни до ряду актів Кабінету Міністрів України з метою приведення зазначених нормативно-правових актів у відповідність до постанови КМУ від 13.01.2023 N 29 «Деякі питання оптимізації системи центральних органів виконавчої влади», якою перейменовано Державне агентство автомобільних доріг України на Державне агентство відновлення та розвитку інфраструктури України.

9) Внесено зміни до постанови КМУ від 01.11.2022 N 1275 «Про затвердження особливостей здійснення оборонних закупівель на період дії правового режиму воєнного стану». Затверджено порядок визначення предмета закупівлі під час здійснення закупівель продуктів харчування, послуг із забезпечення комплектами продуктів харчування, послуг щодо забезпечення харчуванням та послуг з організації харчування для особового складу Збройних Сил України; визначено перелік інформації, яка включається до оголошення про закупівлю. Передбачено можливість придбання державними замовниками товарів, робіт і послуг (крім закупівель товарів, робіт і послуг оборонного призначення, що становлять державну таємницю, а також закупівлі озброєння, військової і спеціальної техніки, боєприпасів та їх складових частин та послуг із розроблення, ремонту, модернізації озброєння, військової і спеціальної техніки, боєприпасів та їх складових частин) в порядку проведення спрощених закупівель, визначених Законом України «Про публічні закупівлі», в електронній системі закупівель тощо.

10) Внесено зміни до Порядку та умов надання у 2023 році додаткової дотації з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення повноважень органів місцевого самоврядування на деокупованих, тимчасово окупованих та інших територіях України, що зазнали негативного впливу у зв’язку з повномасштабною збройною агресією Російської Федерації. Передбачено, що розподіл та використання додаткової дотації бюджетами територіальних громад, що розташовані на тимчасово окупованих РФ територіях України, включених до переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих РФ, затвердженого Мінреінтеграції, для яких не визначена дата завершення тимчасової окупації, здійснюються за погодженням з обласною військовою адміністрацією.

11) Внесено зміни до постанови КМУ від 06.03.2022 N 209 «Деякі питання державної реєстрації та функціонування єдиних та державних реєстрів, держателем яких є Міністерство юстиції, в умовах воєнного стану», якими передбачено обмеження діяльності державних реєстраторів та нотаріусів лише на територіях активних бойових дій (крім територій активних бойових дій, на яких функціонують державні електронні інформаційні ресурси) та тимчасово окупованих РФ. Внесено зміни до Порядку здійснення Міністерством юстиції контролю за діяльністю у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень і державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, затвердженого постановою КМУ від 21.12.2016 N 990, якими, серед іншого, окреслено коло осіб щодо яких застосовується тестування як форма контролю у сферах державної реєстрації, визначено процедурні питання його проведення, у тому числі у разі сигналу повітряної тривоги тощо. Внесено зміни до постанови КМУ від 28.02.2022 N 164 «Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану», якими передбачено регламентацію перевірки дійсності довіреності, оформленої без використання спеціальних бланків нотаріальних документів, скасування низки обмежень на вчинення окремих нотаріальних дій, зокрема деяких видів правочинів тощо.

12) Внесено зміни до постанови КМУ від 07.09.2011 N 942 «Про затвердження переліку пріоритетних тематичних напрямів наукових досліджень і науково-технічних розробок на період до 2022 року». Встановлено, що затверджені постановою пріоритетні напрями діють до 2023 року (замість 2022 року, як це визначено в чинній редакції). Оновлено перелік пріоритетних напрямів з урахуванням результатів проведеного прогнозно-аналітичного дослідження і пропозицій експертної групи, до якої увійшли провідні українські вчені, у тому числі представники Національної академії наук України та національних галузевих академій наук.

13) Внесено зміни до Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту з метою приведення їх у відповідність із ЗУ від 19.06.2022 N 2310-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо підтримки національного музичного продукту та обмеження публічного використання музичного продукту держави-агресора». Передбачено, що водій автобуса має право не допускати до поїздки пасажирів, що створюють шум у салоні, зокрема, за допомогою технічних пристроїв. Встановлено, що водію автобуса забороняється відтворювати в салоні автобуса музику, звуки фільмів чи інші звукові сигнали, крім інформації про поїздку (передача звуку може здійснюватися на індивідуальні навушники пасажирів, а на салон - лише під час нерегулярних перевезень за згодою всіх пасажирів). Заборонено водію таксі відтворювати в салоні музику чи інші звукові сигнали без згоди всіх пасажирів.

14) Затверджено Типове положення про Координаційний центр підтримки цивільного
населення при обласній, Київській та Севастопольській міській державній (військовій) адміністрації. Рекомендовано обласним, Київській та Севастопольській міським державним (військовим) адміністраціям до 1 липня 2023 утворити координаційні центри підтримки цивільного населення при обласних, Київській та Севастопольській міській державних (військових) адміністраціях та затвердити положення про зазначені центри з урахуванням Типового положення. Рекомендовано органам місцевого самоврядування утворити координаційні центри підтримки цивільного населення та затвердити положення про зазначені центри з урахуванням Типового положення.

15) Передано бюджетні призначення, передбачені у 2023 році Міністерству енергетики у загальному фонді державного бюджету за програмою «Керівництво та управління у сфері ефективного використання енергетичних ресурсів», у сумі 47 млн. 845 тис. гривень Міністерству розвитку громад, територій та інфраструктури для Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження на нову бюджетну програму з метою забезпечення формування та реалізації державної політики у сфері ефективного використання паливно-енергетичних ресурсів, альтернативних видів рідкого та твердого палива, енергозбереження та енергоефективності.

16) Передано єдині майнові комплекси державних підприємств «Інфраструктурні проекти», «Дирекція з будівництва обʼєктів до ЄВРО 2012 у м. Львові», «Дирекція з будівництва міжнародного аеропорту «Одеса», «Фінансування інфраструктурних проектів» із сфери управління Державного агентства інфраструктурних проектів до сфери управління Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури.

17) Передано цілісні майнові комплекси Кропивницького вищого професійного училища та Центральноукраїнського вищого професійного училища імені Миколи Федоровського у спільну власність територіальних громад Кіровоградської області. Передано цілісний майновий комплекс Державного начального закладу «Старокозацький професійний аграрний ліцей» у спільну власність територіальних громад Одеської області.

18)  Внесено зміни до постанови КМУ від 22.07.2020 N 641 «Про встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів на території із значним поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2». Передбачено уточнення строків та забезпечення здійснення до 31.12.2023 розпорядниками (одержувачами) бюджетних коштів попередньої оплати товарів, робіт і послуг, що закуповуються за бюджетні кошти, для проведення робіт з реконструкції І черги Меморіального комплексу памʼяті жертв Голодоморів в Україні з будівництвом ІI черги Національного музею «Меморіал жертв Голодомору» Меморіального комплексу памʼяті жертв Голодомору в Україні по вул. Лаврській, 3 у Печерському районі м. Києва, зокрема закупівлі матеріалів і обладнання для зазначеного Меморіального комплексу в розмірі до 100 відсотків вартості їх річного обсягу в умовах дії карантину, встановленого з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19», – говорится в сообщении.

Подписывайтесь на наш Тelegram-канал t.me/sudua, на Twitter, а также на нашу страницу в Facebook и в Instagram, чтобы быть в курсе самых важных событий.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде