На посади суддів КСУ за квотою Верховної Ради оголосять новий конкурс

15:14, 17 лютого 2023
Комітет Верховної Ради розглянув документи кандидатів на посади суддів КСУ та з’ясував, що допустити далі можна лише одного.
На посади суддів КСУ за квотою Верховної Ради оголосять новий конкурс
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

17 лютого, як раніше писала «Судово-юридична газета», відбулося засідання Комітету ВР з питань правової політики, який розглянув питання про допуск кандидатів на посаду судді Конституційного Суду України.

Втім, Комітет вирішив, що треба оголошувати новий конкурс.

«Щойно на засіданні комітету закінчили комітетську перевірку документів, поданих кандидатами на посади суддів КСУ, та відповідності кандидатів формальним вимогам за віком, освітою та стажем.

Наразі маємо заповнити 3 вакансії від Верховної Ради.

Документи на участь в конкурсі вчасно надійшли від 9 осіб, без недоліків виявився пакет документів лише від одного з кандидатів. Тому у найближчі дні доведеться оголошувати новий конкурс.

Комусь більшість зауважень до кандидатів можуть здатися формальними (як-от не доклали до пакету документів якусь довідку чи довідка не тієї форми). Але такі формальні недоліки не дозволять пройти спецперевірку, яка є одним із основних елементів конкурсного добору і без якої подальше кандидування в КСУ неможливе.

Законодавство наразі саме таке», - зазначив народний депутат, член Комітету Роман Бабій.

Так, Комітет вирішив визнати Романа Сабодаша таким, що відповідає визначеним Конституцією та Законом України «Про Конституційний Суд України» вимогам до судді КСУ (щодо громадянства, володіння державною мовою, віку, освіти і стажу), та допустити зазначеного кандидата до конкурсного відбору

Іншим кандидатам – Олександрі Кармазі, Оксані Кваші, Юлії Кириченко, Кирилу Клименку, Олександру Копиленку, Івану Назарову, Павлу Павлішу і Оксані Щербанюк у допуску до конкурсного відбору на посаду судді Конституційного Суду України у зв’язку з не поданням всіх необхідних документів, визначених законом, за формами встановленого зразка (медичні довідки, ідентифікаційні коди тощо).

У зв’язку з цим Комітет вирішив визнати наявність підстав для оголошення нового конкурсного відбору на посаду судді Конституційного Суду України.

Новий конкурс, за даними «Судово-юридичної газети», може бути оголошений протягом 20 днів.

За цей період можуть бути внесені і зміни до законодавства про відбір суддів КСУ.

Нагадаємо, що як писала «Судово-юридична газета», 25 січня 2023 року голова Венеційської комісії Клер Базі Малаурі оприлюднила лист до Голови Верховної Ради Руслана Стефанчука, де констатувала, що українська сторона не виконала всі рекомендації ВК  у прийнятому законі про відбір суддів Конституційного Суду України.

Зокрема Венеційська комісія пропонує виключити можливість призначення Верховною Радою, Президентом та з’їздом суддів України кандидатів у судді КСУ, які не рекомендовані Дорадчою групою експертів (ДГЕ). Сама Дорадча група формується наполовину з членів, делегованих «міжнародниками».

«Надання органам призначення можливості обирати «невідповідних» кандидатів на посади суддів Конституційного Суду потенційно може зробити роль Дорадчої групи експертів безглуздою», - йдеться у нещодавньому аналізі від експертів ВК.

Також Венеційська комісія підкреслила, що до складу Дорадчої групи слід ввести сьомого члена за міжнародною квотою. Тобто, ще більше розширити роль «міжнародників» в процесі відбору суддів Конституційного Суду України.

Поки ці вимоги не будуть виконані, міжнародники, вочевидь, не будуть йти по шляху вже ухваленого закону і делегувати своїх членів до Дорадчої групи, яка відбиратиме суддів КСУ.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Як зупинити безпідставний тиск на бізнес, чи виконує свою роль прокуратура та чи дієвим є інститут слідчих суддів
Telegram канал Sud.ua
Як зупинити безпідставний тиск на бізнес, чи виконує свою роль прокуратура та чи дієвим є інститут слідчих суддів
Сьогодні день народження святкують
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді