У Комітеті розглянуть допуск кандидатів на посаду КСУ, не чекаючи внесення змін до Закону, які вимагала Венеційська комісія

10:40, 17 лютого 2023
Внесення змін до закону до КСУ в частині виконання вимог європейських партнерів та Венеційської комісії так і не відбулося.
У Комітеті розглянуть допуск кандидатів на посаду КСУ, не чекаючи внесення змін до Закону, які вимагала Венеційська комісія
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

17 лютого відбудеться засідання Комітету Верховної Ради з питань правової політики. Порядок денний містить лише одне питання «Про допуск кандидатів на посаду судді Конституційного Суду України до конкурсного відбору» (частина п’ята статті 208-4 Регламенту Верховної Ради України)». Про це повідомив член Комітету Сергій Демченко.

Втім, залишається невирішеним питання щодо зауважень Венеційської комісії до порядку проведення конкурсного відбору.
Нагадаємо, що як писала «Судово-юридична газета», 25 січня 2023 року голова Венеційської комісії Клер Базі Малаурі оприлюднила лист до Голови Верховної Ради Руслана Стефанчука, де констатувала, що українська сторона не виконала всі рекомендації ВК  у прийнятому законі про відбір суддів Конституційного Суду України.

Зокрема Венеційська комісія пропонує виключити можливість призначення Верховною Радою, Президентом та з’їздом суддів України кандидатів у судді КСУ, які не рекомендовані Дорадчою групою експертів (ДГЕ). Сама Дорадча група формується наполовину з членів, делегованих «міжнародниками».

«Надання органам призначення можливості обирати «невідповідних» кандидатів на посади суддів Конституційного Суду потенційно може зробити роль Дорадчої групи експертів безглуздою», - йдеться у нещодавньому аналізі від експертів ВК.

Також Венеційська комісія підкреслила, що до складу Дорадчої групи слід ввести сьомого члена за міжнародною квотою. Тобто, ще більше розширити роль «міжнародників» в процесі відбору суддів Конституційного Суду України.

Поки ці вимоги не будуть виконані, міжнародники, вочевидь, не будуть йти по шляху вже ухваленого закону і делегувати своїх членів до Дорадчої групи, яка відбиратиме суддів КСУ.

При цьому, 3 лютого відбувся Саміт Україна-ЄС, в рамках якої відбулася зустріч Президент Європейської ради Шарля Мішеля, президента Європейської комісії Урсули фон дер Ляєн і головного дипломата ЄС Жозепа Борреля з Президентом України Володимиром Зеленським.

За результатами Саміту було опубліковано спільну заяву, де йдеться наступне:
«Ми підтвердили, що комплексне та послідовне впровадження судової реформи відповідно до рекомендацій Венеціанської комісії, зокрема реформи Конституційного Суду та процедури відбору політично незалежних і кваліфікованих суддів Конституційного Суду, залишається життєво важливим для посилення стійкості України та для забезпечення прогресу у процесі розширення».

Напередодні Саміту прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що «уряд готовий переглянути своє нещодавнє законодавство про Конституційний Суд України, щоб відповідати вимогам як Європейської комісії, так і Венеціанської комісії, дорадчого органу Ради Європи». «Зміни можуть відбутися вже цього тижня, напередодні саміту», цитувало видання Politico Шмигаля.

Однак з Саміту минуло вже два тижні, а законопроекту про внесення змін до закону про КСУ у Раді все ще немає.

Екс-представник Президента у КСУ Федір Веніславський у інтерв’ю РБК-Україна заявив, що це «дуже складне питання насправді».

«Не зовсім зрозуміла така зміна позицій Венеційської комісії і Єврокомісії. В першому висновку Венеційської комісії йшлося, що має бути забезпечений паритет між українськими та міжнародними представниками експертного середовища у цій конкурсній комісії, яка буде рекомендувати призначення тих чи інших суб'єктів. Вони двічі змінювали свій висновок і в кінцевому варіанті сказали, що треба забезпечити вирішальне право лише за міжнародними експертами.

Зараз буде дуже складна ситуація, на превеликий жаль, з внесенням змін до закону про Конституційний Суд.

Наші партнери вимагають, щоб Україна внесла зміни до цього закону якраз у частині прозорого конкурсу. Коли ми обговорювали в залі парламенту цей законопроект, то навіть між опозиційними фракціями – «Батьківщиною» та «Європейською солідарністю» – були діаметрально протилежні заяви під час обговорення документу в парламенті. «Європейська солідарність» закликала віддати вирішальне слово усім міжнародним експертам. Тоді як «Батьківщина», навпаки, казала, що цього не можна робити, бо ми поступаємося своїм суверенітетом.

У нашій фракції також були певні дискусії. Тому що надавши вирішальний голос міжнародним експертам, виходить так, що ми менше довіряємо нашим українським.

Але ще будемо дискутувати. Зараз мені складно сказати, чим закінчиться це обговорення, тому що європейські партнери не надають своїх експертів до конкурсної комісії, а конкурсні процедури вже почалися. Верховна Рада вже щонайменше оголосила конкурс, подалися кілька людей на три вакантні місця», - зазначив він.

Нагадаємо, з кандидатами на посаду КСУ за квотою парламенту можна ознайомитися за посиланням.

З кандидатами за квотою з’їзду суддів тут.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олег Головенко
    Олег Головенко
    суддя Київського окружного адміністративного суду
  • Володимир Донець
    Володимир Донець
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Парінов
    Андрій Парінов
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду