Венеційська комісія пропонує виключити можливість призначення Верховною Радою і Президентом кандидатів до КСУ, які не рекомендовані Дорадчою групою експертів

13:00, 26 січня 2023
Кандидати, яких Дорадча група експертів буде вважати «невідповідними», повинні бути виключені з подальшого розгляду та не повинні бути обрані, - зазначають експерти Венеційської комісії у новому аналізі.
Венеційська комісія пропонує виключити можливість призначення Верховною Радою і Президентом кандидатів до КСУ, які не рекомендовані Дорадчою групою експертів
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Венеційська комісія вимагає внести до закону про КСУ зміни. Лише потім вона буде делегувати своїх членів до Дорадчої группи експертів (ДГЕ), яка буде відбирати нових суддів Конституційного Суду України.

Так, як писала «Судово-юридична газета», 25 січня 2023 року голова Венеційської комісії Клер Базі Малаурі оприлюднила лист до Голови Верховної Ради Руслана Стефанчука, де констатувала, що українська сторона не виконала всі рекомендації ВК  у прийнятому законі про відбір суддів Конституційного Суду України.

«У процесі підготовки цього аналізу доповідачі мали можливість отримати письмові коментарі від пана Дениса Маслова, голови Комітету Верховної Ради України з питань правової політики, та обмінятися думками з вами, паном Масловим та пані Ольгою Стефанішиною, віце-прем’єр-міністром України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції на онлайн-зустрічі, що відбулася 23 січня 2023 р. Доповідачі завершили свій аналіз, який додається до цього листа; вони дійшли висновку, що хоча більшість ключових рекомендацій, які містяться у висновку від грудня 2022 року, було дотримано, дві основні рекомендації – щодо повноважень ДГЕ та її складу – не враховані в прийнятому законі.

Сьогодні Бюро Венеціанської комісії вирішило, що у світлі цього висновку попередні умови для висунення Венеціанською комісією кандидатів у члени ДГЕ не виконано.

Як наслідок, на цьому етапі я не можу виконати відповідний запит, який я отримала 29 грудня 2022 року», - зазначає голова ВК.

Отже, експерти ВК проаналізували, чи дотримані ключові рекомендації Висновку Венеціанської комісії щодо законопроекту 7662 про удосконалення порядку добору кандидатів на посаду судді Конституційного Суду України на конкурсній основі, прийняті на 133-му пленарному засіданні (Венеція, 16-17 грудня 2022 р.), в Законі від 13 грудня 2022 року.

«Такий аналіз необхідний для того, щоб Венеціанська комісія вирішила, чи подавати кандидатури до першого складу Дорадчої групи експертів, незалежного органу, який допомагатиме Президенту України, Верховній Раді України та Раді суддів України (органи призначення) при оцінці моральних якостей та правової компетентності кандидатів на посади суддів Конституційного Суду України», зазначають експерти ВК.

«Не виконали рекомендації щодо спрощення парламентом процедури відбору членів ДГЕ, щодо запровадження кваліфікованої більшості для обрання парламентом суддів КСУ та ширшого поширення інформації про вакансії.

Проте дві ключові рекомендації слід вважати важливими для досягнення механізмом своєї головної мети – забезпечення того, щоб майбутній Конституційний Суд України мав дуже сильні гарантії незалежності та міг досягти найвищого рівня суспільної довіри:

  • Забезпечити, щоб ДГЕ надавав відповідному органу призначення імена перевірених кандидатів разом із оцінкою моральних якостей, у тому числі доброчесності та професійної компетентності кожного кандидата (від невідповідного до придатного до дуже придатного). Ці оцінки мають бути доступними для громадськості; кандидати, яких ДГЕ визнає «невідповідними», повинні бути виключені з подальшого розгляду та не повинні бути обрані органами призначення.
  • Передбачити в законі рішення у випадках, коли ДГЕ не може прийняти рішення. Венеціанська комісія рекомендувала збільшити кількість членів ДГЕ до семи, поки ДГЕ працюватиме з міжнародними членами. Сьомий учасник має бути за міжнародною квотою», - сказано в аналізі.

«Верховна Рада та Президент не повинні обирати кандидатів, яких Дорадча група оцінила як «невідповідних»

Як зазначають експерти Венеційської комісії в цьому аналізі, згідно із Законом, встановлення ДГЕ невідповідності кандидата щодо професійної юридичної компетентності не призводить до його відсторонення від подальшої процедури: за результатами оцінки професійної компетентності ДГЕ оцінює кожного кандидата як «дуже придатного», «підходящого» або «непридатного». Список, що містить усіх кандидатів, віднесений до трьох категорій, потім ДГЕ передає органам з призначення, які можуть обрати майбутнього суддю КСУ з будь-якої з трьох категорій, у тому числі «непридатного».

«Надання органам призначення можливості обирати «невідповідних» кандидатів на посади суддів Конституційного Суду потенційно може зробити роль ДГЕ безглуздою.

Призначення кандидатів, визнаних «невідповідними», також може непоправно підірвати авторитет Конституційного Суду, таким чином суперечити самій меті створення ДГЕ», - вважають експерти.

При цьому вони вважають, що таким чином ДГЕ не втручається у конституційні повноваження субʼєктів призначення суддів КСУ.

«Слід нагадати, що виключення «невідповідних» кандидатів не буде непропорційно обмежувати свободу розсуду органів, що призначають, які мають право вибрати будь-якого іншого кандидата серед тих, хто отримав рейтинг «дуже придатний» і «відповідний».

Щоб не обмежувати право вибору органів, що призначають, також важливо заохочувати широку кількість кандидатів шляхом відповідного розповсюдження повідомлень про вакансії та встановлювати належний термін для подання заяв.

Відповідно, рекомендація Венеціанської комісії про те, що сам закон повинен гарантувати, що кандидати, яких ДГЕ вважає «невідповідними» на підставі або моральної чесності, або професійної компетентності, повинні бути виключені з подальшого розгляду та не повинні бути обрані шляхом призначення, не дотримана», - стверджують експерти.

Також вони нагадують, що у своєму висновку Венеціанська комісія, зазначивши, що ДГЕ має парну кількість членів і голоси повинні прийматися кваліфікованою більшістю у дві третини, рекомендувала включити в закон рішення у випадку, якщо ДГЕ не може прийняти рішення.

З цього приводу Комісія дала подвійну рекомендацію: ДГЕ має включати сьомого члена, і щоб останній був призначений за міжнародною квотою.

Наразі це у законі не передбачено.

«Українська влада стверджує, що Венеціанська комісія визнала, що існують численні та різноманітні види механізмів подолання тупикових ситуацій і що кожна держава має вибрати свій власний. Це правда, але механізм має бути відповідним: оскільки протягом перехідного періоду ДГЕ має міжнародний компонент, покликаний гарантувати вибір найбільш незалежних і найкращих кандидатів, це логічно і важливо, щоб присутність такого компонента була значущою.

У той час як склад із семи членів, причому чотири призначені за міжнародною квотою, видається оптимальним рішенням.

Відповідно, рекомендації Венеціанської комісії щодо збільшення кількості членів ДГЕ до семи, із сьомим членом за міжнародною квотою, не були дотримані», - вказують експерти.

Отже, ВК буде чекати, доки парламент внесе зміни до закону, щоб

  • Забезпечити, аби ДГЕ надавав відповідному органу призначення імена перевірених кандидатів разом із своєю оцінкою моральних якостей, у тому числі доброчесності та професійної компетентності кожного кандидата (від непридатних, придатних до дуже придатних). Ці оцінки мають бути доступними для громадськості;

Кандидати, яких ДГЕ визнає «невідповідними», повинні бути виключені з подальшого розгляду та не повинні бути обрані органами призначення

  • передбачити в законі рішення у випадках, коли ДГЕ не може прийняти рішення. Поки ДГЕ працюватиме з міжнародними членами, кількість членів ДГЕ має бути збільшена до семи. Сьомий учасник має бути за міжнародною квотою не були дотримані в Законі, прийнятому 13 грудня 2022 року.

Таким чином, попередні умови для висунення кандидатів у члени ДГЕ Венеціанською комісією не виконано», - резюмують експерти ВК.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Лариса Рогач
    Лариса Рогач
    голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду
  • Віктор Валюх
    Віктор Валюх
    голова Волинського окружного адміністративного суду
  • Олена Білоконь
    Олена Білоконь
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Євген Синельников
    Євген Синельников
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді