Компенсації за зруйноване житло виплачуватимуться «житловими сертифікатами»: що відомо

10:40, 22 січня 2023
Житловий сертифікат видаватиметься на суму, яка відображатиме вартість зруйнованого житла, і його можна буде використати для придбання нерухомості.
Компенсації за зруйноване житло виплачуватимуться «житловими сертифікатами»: що відомо
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Законопроєкт про компенсацію за пошкоджене та зруйноване житло (№7198) враховує позицію Мінвідновлення, що компенсації за зруйноване житло, зафіксоване в «Дії», надаватиметься грошима у вигляді житлових сертифікатів, а не квадратними метрами. Про це повідомила заступниця міністра Олександра Азархіна а церемонії підписання Меморандуму про співпрацю між Мінвідновлення та громадською організацією «Офіс трансформації».

«У людини буде можливість вибрати, як вона використає житловий сертифікат - або на ринку вторинного житла або первинного житла. Також передбачена можливість, у разі втрати приватного будинку, на цій ділянці отримати компенсацію за будівельні матеріали та роботи з будівництва будинку на місці зруйнованого», - сказала вона.

Азархіна уточнила, що житловий сертифікат видаватиметься на суму, яка відображатиме вартість зруйнованого житла, і його можна буде використати для придбання нерухомості.

Заступниця міністра зазначила, що міністерство та команда авторів законопроєкту №7198 виступали категорично проти того, щоб держава сама будувала житло замість зруйнованого та селила там людей.

«Ми були проти цього, і ми раді, що наш підхід підтримали», - зазначила Азархіна.

«Житловий сертифікат» можна буде використовувати упродовж п'яти років для покупки квартири, приватного, садового чи дачного будинку на первинному чи вторинному ринках. Можна вибрати будь-який регіон, окрім тимчасово окупованих територій та таких, де ведуться бойові дії. Якщо коштів житлового сертифіката для купівлі бажаного об'єкта нерухомості недостатньо, людина може додати суму, що бракує, додала вона.

Базовим джерелом для компенсацій мають стати заарештовані російські активи.

Раніше ми писали, як законопроєктом, за який Рада збирається голосувати, визначатиметься розмір компенсації за зруйноване війною житло.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Telegram канал Sud.ua
Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Сьогодні день народження святкують
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва