Бізнес-партнера Ігоря Коломойського Михайло Кіпермана підозрюють у привласненні майже 600 млн грн «Укртатнафти»

18:50, 2 червня 2023
За даними слідства, у перший день повномасштабного вторгнення рф, за ініціативи Кіпермана з рахунків «Укртатнафти» було виведено майже 600 млн у гривневому еквіваленті.
Бізнес-партнера Ігоря Коломойського Михайло Кіпермана підозрюють у привласненні майже 600 млн грн «Укртатнафти»
Фото з відкритих джерел
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Колишнього члена наглядової ради «Укртатнафти» та бізнес-партнера Ігоря Коломойського Михайло Кіпермана підозрюють у привласненні майже 600 млн гривень компанії. Про це повідомляє СБУ.

Зазначається, що у перший день повномасштабного вторгнення рф, за ініціативи Кіпермана з рахунків «Укртатнафти» було виведено майже 600 млн у гривневому еквіваленті.

«Схема полягала у тому, що 24 лютого 2022 року ПАТ «Укртатнафта» перерахувала на підконтрольну європейську компанію майже 600 млн гривень, які передбачалися іншому постачальнику для оплати раніше зафрахтованих 84 тисяч тонн сирої нафти.

На момент махінації ця сировина уже перебувала в Одеському порту і мала бути доставлена для подальшої обробки на Кременчуцький НПЗ.

Для реалізації оборудки колишній топменеджмент «Укртатнафти» створив «договір-клон», в якому змінив реквізити отримувача платежу.

Таким чином, організатори схеми перевели гроші на підконтрольну компанію, замість того, щоб розрахуватись з реальним постачальником нафти», – пояснили в СБУ.

На підставі зібраних доказів Михайлу Кіперману повідомлено про підозру за трьома статтями Кримінального кодексу України:

1) ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем);

2) ч. 3 ст. 28, ч. 1 ст. 200 (незаконні дії з документами на переказ, платіжними картками та іншими засобами доступу до банківських рахунків, електронними грошима, обладнанням для їх виготовлення);

3) ч. 3 ст. 28, ч. 1 ст. 366 (службове підроблення).

Триває розслідування, щоб встановити всі обставини злочину і притягнути винних до відповідальності.

Наразі Михайло Кіперман переховується від правосуддя за кордоном. У зв’язку з цим буде вирішуватися питання щодо оголошення його у міжнародний розшук.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що екскерівник ПАТ Укртатнафта Руслан Ляпка підозрюється у несплаті податків на суму понад 687 млн грн.

Раніше, Служба безпеки України викрила масштабні схеми привласнення 40 млрд гривень колишнім менеджментом ПАТ «Укрнафта» та ПАТ «Укртатнафта». 

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Дмитро Луспеник
    Дмитро Луспеник
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді, секретар Пленуму Верховного Суду
  • Олег Кравців
    Олег Кравців
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Любов Калініченко
    Любов Калініченко
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Тетяна Гребенюк
    Тетяна Гребенюк
    член Ради суддів України, суддя Господарського суду Харківської області
  • Олена Істоміна
    Олена Істоміна
    суддя Східного апеляційного господарського суду