Аудит бази даних та держземель: завершується перший етап з наведення порядку у Держгеокадастрі

15:00, 22 июля 2020
Голова Держгеокадастру дав відповіді на найбільш поширені запитання громадян.
Аудит бази даних та держземель: завершується перший етап з наведення порядку у Держгеокадастрі
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

22 липня 2020 року голова Держгеокадастру Роман Лещенко на своїй публічній сторінці у мережі Фейсбук провів онлайн-зустріч з громадянянами, на якій дав відповіді на найбільш поширені запитання, які виявляв у коментарях.

Що зроблено за перший місяць роботи

Розпочато масштабний аудит Держгеокадастру за останні роки. Нове керівництво хоче реально оцінити ситуацію, в якому стані перебуває Державний земельний кадастр, в якому стані знаходиться інформаційна база, технічний стан серверів, чи є зовнішні втручанні в ці системи, чи є внутрішні маніпуляції в системі. Проаналізовано реєстри первинних набувачів земельних ділянок і виявлено чимало зловживання конституційним правом громадян на безоплатну приватизацію земельних ділянок. Також виявлено проблеми в системі електронного документообігу «Док Проф».

Проводиться також аудит державних підприємств. І там виявлені факти зловживань, які призвели до багатомільйонних збитків.

Щодо системи «Док Проф». Протягом червня — липня відділом захисту інформації та електронного урядування проведений технічний аудит і виявлено вичерпування ресурсу сервісного обладнання, а також часткову недоступність бази та її функціоналів для користувачів. Це давало можливість для зловживань в системі реєстрації первинного набувача земельної ділянки, без належного вкладення необхідного пакету документів.

Після аналізу проблем була здійснена реконфігурація системи та її удосконалення. Тепер роботу автоматизованої системи електронного документообігу «Док Проф» поетапно відновлено. В штатному режимі вже працює Вінницька, Волинська, Закарпатська, Запорізька, Івано-Франківська, Кіровоградська, Луганська, Одеська, Сумська, Харківська, Херсонська, Черкаська області та місто Київ. До 27 липня 2020 року система запрацює у повному обсязі.

Крім того, створено внутрішню систему моніторингу, яка в режимі реального часу аналізує всі зміни в системі «Док Проф». Моніториться наявність повного пакету документів, чи не було вже використане право на безоплатну приватизацію, тощо. Будь-які виявлені зловживання отримають оперативну реакцію. Все, що виявлятиметься поза межами правового поля, буде негайно скасовуватись і оприлюднюватись.

Яка доля лісосмуг вздовж автодоріг

Якщо захисні лісосмуги відносяться до земель сільськогосподарського призначення як несільськогосподарські угіддя, то чинне законодавство не забороняє передачу їх у приватну власність. Проте правовий статус лісосмуг в рамках земельної реформи буде врегульовано більш деталізовано. Держгеокадастр проведе окремий аудит мережі лісосмуг по всій Україні. Діяльності злочинних груп, які знищують лісосмуги, з розрахунку на те, що вони начебто нічийні, і що за це ніхто не нестиме відповідальність, буде покладено край.

Питання передачі земель державної власності в комунальну власність ОМС, яке гальмується на місцях

Питання передачі земель буде прискорюватися і контролюватися. Зараз завершується комплексна інвентаризація усіх державних земель сільськогосподарського призначення. Відпрацьовується питання відображення цих ділянок у Державному земельному кадастрі. Після цих заходів питання передачі конкретних земель буде узгоджене з органами місцевого самоврядування, обласними державними адміністраціями та територіальними управліннями Держгеокадастру.

До речі, саме з цих земель будуть виділятися земельні ділянки в режимі безоплатної приватизації учасникам бойових дій на сході України. Загалом, згідно отриманих заяв від захисників Вітчизни, йдеться про трохи більше 100 тис. га. Передаватися такі ділянки будуть з урахуванням наявних земельних ресурсів в регіонах і без прив’язки до місця проживання учасників бойових дій, адже це не забороняється законодавством. Єдиний критерій, щоб право на приватизацію землі реалізовувалося вперше.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді