Депутати хочуть моніторити походження коштів, що вносяться як застава у кримінальних провадженнях

17:45, 30 июля 2020
Сьогодні Закон не передбачає перевірки джерела походження коштів, які вносяться в якості застави за обвинуваченого.
Депутати хочуть моніторити походження коштів, що вносяться як застава у кримінальних провадженнях
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Законопроектом № 3889 від 17.07.2020 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо посилення відповідальності за корупційні злочини” посилюється відповідальність за корупційні злочини та встановлюються обмеження щодо внесення застави по кримінальних провадженнях з корупційних злочинів.

Основні положення проекту закону зведені до такого:

  • збільшення терміну позбавлення права займати певні посади та займатися певною діяльністю (від трьох до шести років з конфіскацією майна);
  • встановлення граничного мінімального терміну позбавлення права займати певні посади та займатися певною діяльністю;
  • встановлення вимоги підтвердження законності та джерела походження грошових коштів, які використовуються для внесення застави (треті особи також повинні будуть підтверджувати законність походження коштів);
  • встановлюється обмеження щодо походжень грошових коштів, які використовуються для внесення застави (встановлюється заборона вносити заставу за рахунок кредитних коштів та коштів невідомого походження).

Така пропозиція виникла у зв’язку із казусом при обранні особі, звинуваченій у корупційному злочині, запобіжного заходу у вигляді застави. А саме при внесенні цією особою або іншою особою за неї застави - певної суми грошових коштів на спеціальний рахунок.

Казус полягає в тому, що сьогодні Закон не передбачає перевірки джерела походження коштів, які вносяться в якості застави за обвинуваченого. І це призводить до того, що суму застави може бути внесено за рахунок коштів, отриманих цією особою саме в результаті вчинення того чи іншого корупційного злочину.

Таке нововведення торкнеться порядку обрання застави лише за корупційні злочини. Крім того, автори законопроекту забули зазначити механізм перевірки походження коштів та орган, який буде таку перевірку проводити.

Раніше депутати внесли окремий законопроект про моральну шкоду та зміни до процесуальних кодексів.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде