В Порядок складення досудової доповіді пропонуються зміни

08:08, 24 августа 2020
В Мін’юсті розробили зміни до Порядку складення досудової доповіді.
В Порядок складення досудової доповіді пропонуються зміни
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Міністерство юстиції розробило проект наказу про затвердження Змін до Порядку складення досудової доповіді.

Метою є удосконалення процедури підготовки досудової доповіді персоналом органу пробації.

Так, для якісної та своєчасної підготовки досудової доповіді потребують врегулювання деякі питання, пов’язані з безпосереднім процесом підготовки досудової доповіді на різних її стадіях, в тому числі такі, як порядок повідомлення обвинуваченого щодо ухвали суду про складення досудової доповіді про обвинуваченого, його виклик до органу пробації, а також формування та зберігання справ за матеріалами досудової доповіді та інші нагальні питання.

Зокрема, виключається положення про те, що відмовою від участі у підготовці досудової доповіді також може вважатися неприбуття обвинуваченого, який був належним чином поінформований, за викликом для проведення першої бесіди з метою роз’яснення порядку підготовки та використання досудової доповіді. Дана зміна вноситься з метою недопущення обмеження прав обвинувачених. Волевиявлення щодо відмови від участі у підготовці досудової доповіді передбачено у формі додатку 6 та підтверджується підписом обвинуваченого.

Досудова доповідь, складена представником персоналу органу пробації, повідомлення обвинуваченого про відмову від участі у складенні досудової доповіді (за наявності), довідка, складена відповідно до абзацу третього пункту 10 цього розділу (за наявності), не враховані зауваження та уточнення обвинуваченого до тексту досудової доповіді, викладені письмово (за наявності), а також супровідний лист подаються до суду не пізніше ніж за день до кінця строку підготовки такої доповіді, зазначеного судом (замість зазначеного в ухвалі суду).

«Ця зміна необхідна з метою врегулювання практичних питань.

Часто трапляються випадки, коли досудову доповідь неможливо підготувати у термін, зазначений в ухвалі суду. Зокрема, коли судом надано термін на складання досудової доповіді менше 10 днів (у першому півріччі 2020 року такі випадки спостерігаються у 32 % ухвал суду щодо складання досудової доповіді). Відповідно до пункту 13 розділу ІІ Порядку складення досудової доповіді, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 27.01.2017 р. № 200/5, у разі наявності або виникнення об’єктивних обставин, що унеможливлюють підготовку або своєчасне подання досудової доповіді, орган пробації невідкладно повідомляє про це суд з відповідним обґрунтуванням. Інформація щодо можливості надання досудової доповіді в більш пізній термін у подальшому вже відображається здебільшого у листі суду», - зазначають в Мін'юсті.

Окрім того, передбачено, що одночасно у повідомленні щодо наявності або виникненні об’єктивних обставин, що унеможливлюють своєчасне подання досудової доповіді, орган пробації звертається до суду щодо надання додаткового терміну для складання досудової доповіді. 

Це необхідно з метою надання до відома суду не лише інформації щодо неможливості своєчасного подання досудової доповіді з об’єктивних обставин, а й звернення з пропозицією чи проханням про надання додаткового терміну. «Це  буде підставою для отримання відповіді з суду по суті питання та встановлення конкретних можливих термінів надання досудової доповіді», - додають в Мін'юсті.

Також в змінах передбачено, що усі документи, що створюються або надходять до органу пробації щодо виконання ухвали суду щодо складання досудової доповіді, підшиваються до справи за матеріалами досудової доповіді у хронологічному порядку.

Справи за матеріалами досудової доповіді зберігаються три роки, а журнали обліку осіб, стосовно яких отримано ухвали суду на складання досудової доповіді, –  п’ять років. Обчислення строків зберігання документів проводиться з 1 січня року, який іде за роком завершення їх діловодством. Справи за матеріалами досудової доповіді стосовно обвинувачених, щодо яких досудові доповіді складено та надіслано до суду або стосовно яких не складені через наявність або виникнення об’єктивних обставин, що унеможливлюють підготовку досудової доповіді, формуються в пачки за місяцями у хронологічному порядку.

Нагадаємо, що чинний Порядок складення досудової доповіді затверджено наказом Міністерства юстиції 27 січня 2017 року № 200/5.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді