Керівництво держави не відмовилось від створення Вищого ІР-суду

18:10, 9 февраля 2021
Після відновлення роботи ВККС усі розпочаті конкурси до Вищого ІР-суду будуть доведені до логічного кінця.
Керівництво держави не відмовилось від створення Вищого ІР-суду
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Створення Вищого ІР-суду відповідає міжнародним обов’язкам України, зокрема статті 230 Угоди про асоціацію між Україною та Європейським союзом. Про це заявив народний депутат України, заступник голови правоохоронного комітету Верховної Ради, голова Комісії з питань правової реформи при Президенті України Сергій Іонушас під час круглого столу «Вищий суд з питань інтелектуальної власності: стан формування».

«Щоправда, є певні обставини, які не дозволяють завершити те, що відбувалось протягом останніх років, а саме – відсутність Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС)», - відразу зазначив він.

Член парламенту проінформував про те, що Комітет Верховної Ради України з питань правової політики розглянув і прийняв рішення рекомендувати парламенту прийняти за основу законопроект № 3711-д від 29 січня 2021 року «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо відновлення роботи ВККС», який відновлює діяльність ВККС.

«Прийняття за основу, внесення правок і ухвалення даного законопроекту в цілому, сподіваюсь, відбудеться найближчим часом, оскільки питання, яке ставить керівництво держави стосовно відновлення діяльності ВККС виходить на перший план. Моя особиста позиція – після того, як запрацює ВККС усі розпочаті конкурси до Вищого ІР-суду треба завершувати, адже для деяких кандидатів залишилось пройти тільки співбесіду», - наголосив народний депутат.

Крім того, Сергій Іонушас повідомив про ініціативу, яка, за його словами, була підтримана Президентом України Володимиром Зеленським, про те, що ІР-суд може стати пілотним проектом для повноцінного впровадження електронного судочинства на базі Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (ЄСІТС). Більше того, ІР-суд відразу буде складовою системи «Суд у смартфоні».

«Це був би непоганий шанс відразу створити електронне судочинство з моменту створення суду, а не болісно перебудовувати вже наявну структуру, яка зараз є», - підкреслив голова Комісії з питань правової реформи при Президенті України.

Перевагами запровадження електронного судочинства у Вищому ІР-суді стануть прискорення документообігу, можливість онлайн взаємодії з судовими експертами та спеціалістами під час призначення та проведення відповідних експертиз, удосконалення питання збирання і надання електронних доказів тощо.

«Це може відбуватись шляхом створення офіційних адрес-кабінетів суддів, адвокатів, патентних повірених, судових експертів та державних органів у сфері інтелектуальної власності. Безумовно, це потребує нормативно-правового врегулювання, і тому на базі Комісії з питань правової реформи буде ініційовано створення робочої групи задля розробки законодавчих ініціатив для реалізації цих завдань», - окреслив найближчі завдання Сергій Іонушас.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей