Присвоєння класних чинів працівникам прокуратури: РПУ зробила заяву

17:50, 24 июня 2019
Радою прокурорів України розроблено пропозиції відповідних змін.
Присвоєння класних чинів працівникам прокуратури: РПУ зробила заяву
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Присвоєння класних чинів працівникам прокуратури, яким присвоєно класні чини згідно з вимогами Закону України «Про прокуратуру» від 05.11.1991 №1789-ХІІ, здійснюється на підставі «Положення про класні чини працівників органів прокуратури України». Про це йдеться на сторінці Ради прокурорів України в Facebook.

Зазначене Положення суперечить вимогам чинного Закону України «Про прокуратуру», зокрема перелік посад, які в ньому зазначені, не відповідає вимогам ст. 15 вказаного Закону.

Так, до набрання Законом України «Про прокуратуру» чинності (в редакції від 14.10.2014 №1697-VII) в прокуратурах міст районів та прирівняних до них прокуратурах діяли посади старших помічників прокурорів, перебування на яких передбачала можливість присвоєння класного чину — молодший радник юстиції. Після того, як вищевказаний Закон у даній редакції набрав чинності, в місцевих прокуратурах запроваджено лише посади прокурора місцевої прокуратури з можливістю присвоєння чергового класного чину не вище юриста 1 класу.

Як наслідок, у зв’язку з вищевказаною законодавчою невідповідністю на практиці при присвоєнні чергових класних чинів у порядку, передбаченому Положенням, посади прокурорів місцевих прокуратур, прокурорів відділів місцевих прокуратур необґрунтовано прирівнюються до помічників міських, районних прокурорів, а не до посад старших помічників прокурорів міст, районів, що у свою чергу обмежує відповідних працівників отримати черговий класний чин — молодший радник юстиції.

Як наслідок, прокурорам місцевої прокуратури, попри стаж роботи, в порядку черговості може бути присвоєно класний чин не вище юриста 1 класу. При цьому, з урахуванням проведеного реформування органів прокуратури, на працівників саме місцевих прокуратур та відділів покладено значний обсяг роботи з виконання конституційних функцій прокуратури.

Можливість отримати черговий класний чин працівника місцевої прокуратури на рівні молодшого радника юстиції позитивно вплине на забезпечення організаційної єдності та справедливості, спонукатиме прокурорів місцевих прокуратур до ефективного виконання покладених на них завдань.

Радою прокурорів України з урахуванням норм діючого Закону України «Про прокуратуру» розроблено пропозиції відповідних змін до вищевказаного Положення.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що обшук за ухвалою слідчого судді прокурором передоручений бути не можеВерховний Суд направив на новий розгляд справу, оскільки під час обшуку було порушено ст. 236 КПК України.

Крім того, відомо, що в Україні працівникам системи правосуддя підвищили посадові оклади.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Лариса Рогач
    Лариса Рогач
    голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду
  • Віктор Валюх
    Віктор Валюх
    голова Волинського окружного адміністративного суду
  • Олена Білоконь
    Олена Білоконь
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Євген Синельников
    Євген Синельников
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді