Вища рада правосуддя звільнила суддю Вищого господарського суду України

18:10, 2 марта 2021
Суддю звільнено з посади за вчинення істотного дисциплінарного проступку.
Вища рада правосуддя звільнила суддю Вищого господарського суду України
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

2 березня 2021 року Вища рада правосуддя вирішила звільнити Ємельянова Артура Станіславовича з посади судді Вищого господарського суду України на підставі пункту 3 частини шостої статті 126 Конституції України – вчинення істотного дисциплінарного проступку, грубе чи систематичне нехтування обов’язками, що є несумісним зі статусом судді або виявило його невідповідність займаній посаді. Про це повідомляється на сайті ВРП. 

"Частиною третьою статті 56 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» встановлено, що питання про звільнення судді згідно з пунктом 3 частини шостої статті 126 Конституції України Вища рада правосуддя розглядає на підставі подання Дисциплінарної палати.

Рішенням Другої Дисциплінарної палати ВРП від 4 червня 2018 року № 1695/2дп/15-18 Ємельянова А.С. було притягнуто до дисциплінарної відповідальності та застосовано до нього дисциплінарне стягнення у виді подання про звільнення з посади судді на підставі, передбаченій пунктом 3 частини шостої статті 126 Конституції України.

Зокрема, Друга Дисциплінарна палата ВРП дійшла висновку, що, перебуваючи на посадах Голови Ради суддів господарських судів України та заступника Голови Вищого господарського суду України, суддя Ємельянов А.С., використовуючи своє службове становище, здійснив неправомірний вплив на безсторонність суддів Господарського суду міста Києва, а також шляхом спонукання та тиску здійснив втручання у процес здійснення судочинства суддею Господарського суду міста Києва у справах, що перебували у її провадженні в період до 2014 року, в яких, як він зазначав, вбачається «державне питання».

Друга Дисциплінарна палата також констатувала, що дії судді Вищого господарського суду України Ємельянова А.С. у період із 2013 року по 2014 рік включно свідчать про його втручання у процес здійснення судочинства суддею Господарського суду міста Києва, вирішення конкретних судових справ, перешкоджання здійсненню судами правосуддя на визначених законом засадах, тиск на суддів шляхом спонукання, погроз, шантажу та іншого протиправного впливу.

У рішенні Другої Дисциплінарної палати вказано, що характер допущених суддею Ємельяновим А.С. правопорушень свідчить про створення та запровадження протиправних форм позапроцесуального керування судовою системою. Наслідком стало формування у суспільстві негативного сприйняття діяльності судової влади, негативної оцінки ефективності функціонування всієї системи правосуддя та недовіри до суду.

Тому, на думку Другої Дисциплінарної палати ВРП, застосування до судді Вищого господарського суду України Ємельянова А.С. дисциплінарного стягнення у виді подання про звільнення з посади є пропорційним вчиненому та виправданим з урахуванням часу, що минув із моменту здійснення ним вказаних дій.

Вища рада правосуддя зазначене рішення Другої Дисциплінарної палати підтримала. За результатами розгляду скарги судді Ємельянова А.С. постановою Великої Палати Верховного Суду від 11 квітня 2019 року № 11-121сап19 рішення Вищої ради правосуддя залишено без змін.

Розгляд питання щодо звільнення Ємельянова А.С. з посади судді Вищого господарського суду України було відкладено на засіданнях Ради 26 лютого, 21 травня, 17 вересня, 31 жовтня 2019 року та 16 липня 2020 року. Відкладення обумовлене, зокрема, розглядом справи у Верховному Суді, а також розглядом скарг у Вищій раді правосуддя на підставі Регламенту Вищої ради правосуддя, затвердженого рішенням Вищої ради правосуддя від 24 січня 2017 року № 52/0/15-17 (зі змінами)", — йдеться у повідомленні.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що ВРП відсторонила суддю Київського окружного адміністративного суду від здійснення правосуддя.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді