На якій підставі ДБР проводить обшук у НАБУ

12:39, 23 апреля 2019
Стало відомо, у зв’язку з чим Державне бюро розслідувань проводить обшук в будівлі Національного антикорупційного бюро.
На якій підставі ДБР проводить обшук у НАБУ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

23 квітня співробітники Державного бюро розслідувань прийшли з обшуком до будівлі Національного антикорупційного бюро.

Як стало відомо «Судово-юридичній газеті» з ухвали Печерського районного суду міста Києва (справа №757/17742/19-к) від 19.04.2019, підстави для обшуку пов’язані тим, що, на думку ДБР, НАБУ не вчинила належних дій для притягнення до відповідальності осіб, винних у розкраданні державних коштів в оборонній сфері.

Так, 04.04.2019 року в провадження слідчого судді надійшло клопотання слідчого першого слідчого відділу Другого управління організації досудових розслідувань Державного бюро розслідувань Барінової М.В., погоджене прокурором відділу Генеральної прокуратури України Кокоріним О.Ю., про тимчасовий доступ до речей і документів, які перебувають у володінні управління внутрішнього контролю Національного антикорупційного бюро України, за адресою: м. Київ, вул. Сурикова, 3.

«Обґрунтовуючи подане клопотання сторона кримінального провадження вказує, що першим слідчим відділом Другого управління організації досудових розслідувань (Управління з розслідування злочинів, вчинених працівниками правоохоронних органів та у сфері правосуддя) Державного бюро розслідувань здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №42019000000000512 від 05.03.2019 за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 368, ч. 2 ст. 364 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що службові особи Національного антикорупційного бюро України, використовуючи своє службове становище, усупереч інтересам служби умисно з 01.03.2017 (з дня отримання від Головної військової прокуратури Генеральної прокуратури України виділених із кримінального провадження №4201611350000102 від 01.04.2016 матеріалів, якими підтверджується факт заволодіння службовими особами різних суб'єктів господарювання коштами підприємств, що входять до складу ДП «Укроборонпром» в особливо великому розмірі, що є особливо тяжким злочином) до тепер, тобто протягом двох років, з метою одержання будь-якої неправомірної вигоди для самої себе чи іншої фізичної або юридичної особи жодних слідчих (розшукових) дій, спрямованих на здобуття доказів та притягнення винних до кримінальної відповідальності, не провели, та заходів, спрямованих на припинення у подальшому злочинної діяльності, не вжили. Це створило умови для подальшого заволодіння учасниками злочинної змови грошовими коштами державних підприємств у сумі 250 млн грн, що є особливо великим розміром. Отже, інтересам держави спричинені тяжкі наслідки.

Крім того, встановлено, що 11.03.2019 приблизно о 19.30 на YouTube-каналі «BIHUS info» (посилання) опубліковані матеріали журналістського розслідування під назвою «За скільки зливали справи по оборонці. Роль НАБУ, СБУ і прокуратури (таємна переписка, ч.4-5)». Зі змісту розслідування вбачається, що група осіб за попередньою змовою веде розмову про нібито підготовку та передачу грошових коштів як неправомірної вигоди службовим особам правоохоронних органів (Генеральної прокуратури України, Служби безпеки України, Державної фіскальної служби України, Національного антикорупційного бюро України) за вирішення питання про непроведення досудового розслідування та непритягнення їх до кримінальної відповідальності за здійснення незаконних дій між ТОВ «Оптимумспецдеталь» (код ЄДРПОУ 38320170) та підприємствами державного концерну «Укроборонпром» під час укладання та виконання договорів з поставки військового обладнання на заводи групи державних оборонних компаній. Крім того, в даному сюжеті зазначено, що ТОВ «Оптимумспецдеталь» співпрацювало з суб'єктами господарської діяльності, що містять ознаки фіктивності. Однією із осіб, які фігурували у даній переписці, зазначена ОСОБА_3, яка нібито вирішувала питання щодо листування між ТОВ «Оптимумспецдеталь» та ДК «Укроборонпром».

Також оглядом сайту «BIHUS info» «Наші гроші з ОСОБА_4» опублікована стаття під назвою: «Агент НАБУ ОСОБА_3 заробляв на постачанні деталей «Укроборонпрому», зі змісту якої ОСОБА_3, який безоплатно співпрацював з Національним антикорупційним бюро України із викриття корупціонерів, розповів про бізнес, що в той самий час приносив йому доходи. Зокрема, ОСОБА_3 разом з партнерами постачав запчастини на заводи державного концерну «Укроборонпром» — ідеться в програмі «Он воно як» ОСОБА_5 і ОСОБА_4 (спільний проект Bihus.Info та 24 каналу) від 07.03.2019. Також у даній статті (посилання) встановлено наявність відеосюжету під назвою «Агент НАБУ і оборонний бізнес. Інтерв'ю з ОСОБА_3 - Он воно як» та анонсу «BIHUS info» до сюжету наступного змісту: «Підприємець ОСОБА_3 не був співробітником НАБУ, але брав участь у двох десятках операцій бюро. У програмі «Он воно як» він вперше розповідає про свій оборонний бізнес. Каже, що його товариш, який вже співпрацював з оборонним сектором, потребував грошей на поставки — так почалося їхнє партнерство. При цьому ніхто з партнерів не фігурував серед засновників компаній, що використовувалися для поставок оборонним підприємствам. Підкреслюємо: тут ОСОБА_3 розповідає про оборонний бізнес саме як про джерело власних доходів, а не частину якоїсь спецоперації. А от наприкінці інтерв'ю він раптом стверджує, що метою його співпраці з НАБУ зрештою було підібратися до Гладковського-старшого. Але сам визнає, що викриттям Гладковського ані він, ані НАБУ похвалитися не може».

Згідно із інформацією, наданою у листі Національного антикорупційного бюро України від 22.03.2019 №13-225/9741, направленого у відповідь на запит Державного бюро розслідувань, детективами Управління внутрішнього контролю Національного антикорупційного бюро України постановою від 06.10.2017 було залучено ОСОБА_3 в порядку, передбаченому ст. 275 КПК України, до проведення негласних слідчих (розшукових) дій у кримінальному провадженні №52017000000000651 від 28.09.2017 за ч. 1 ст. 14 ч. З ст. 369 КК України за фактом готування до надання неправомірної вигоди службовій особі Національного бюро, яка займає відповідальне становище, за прийняття процесуальних рішень у кримінальному провадженні в інтересах третіх осіб. Кримінальне провадження №52017000000000651 від 28.09.2017 закрито на підставі п. 2 ч. 1 ст. 284 КПК України та матеріали зберігаються в Управлінні внутрішнього контролю Національного антикорупційного бюро України.

З урахуванням викладеного, на даний час виникла необхідність у ознайомленні з матеріалами кримінального провадження №52017000000000651 від 28.09.2017, які містять охоронювану законом таємницю, та вилученні копій документів, що стосуються залучення ОСОБА_3 до негласних слідчих (розшукових) дій», — зазначено в ухвалі.

Слідчий суддя Смик С.І. вирішив надати слідчим першого слідчого відділу Другого управління організації досудових розслідувань Центрального апарату Державного бюро розслідувань Дмитру Васильовичу Вакарову, Владиславу Васильовичу Тельцову, Олександру Васильовичу Коліснику, Марині Володимирівні Баріновій, Михайлу Олександровичу Коновалову, Сергію Сергійовичу Довбашу, Ігорю Миколайовичу Попову, Василю Ярославовичу Фурику, Юрію Володимировичу Густякову, Микиті Вікторовичу Тельпісу, Роману Станіславовичу Нікітенко дозвіл на тимчасовий доступ до речей і документів, а саме — до оригіналів матеріалів кримінального провадження №52017000000000651 від 28.09.2017, які можуть містити охоронювану законом таємницю, що перебувають у володінні Управління внутрішнього контролю Національного антикорупційного бюро України, за адресою: м. Київ, вул. Сурикова, 3, з можливістю ознайомлення з матеріалами кримінального провадження та вилучення копій документів, що стосуються залучення ОСОБА_3 до негласних слідчих (розшукових) дій.

Слід відмітити, що по вказаному кримінальному провадженню судом також надано слідчим ДБР:

дозвіл на тимчасовий доступ до оригіналів супровідного листа за підписом заступника генерального прокурора України — головного військового прокурора від 01.03.2017  № 03/5-10 вих-17 на адресу НАБУ та додатків до нього, окремих аркушів паперу, на яких міститься резолюція  першого заступника директора НАБУ ОСОБА_3, керівника Головного підрозділу детективів НАБУ ОСОБА_4 та інших керівників підрозділів бюро, запитів державного концерну «Укроборонпром» від 13.10.2016 №UOP-4/2-10318, 27.12.2016 №UOP-4/2-1289, листа ТОВ «Оптимумспецдеталь», відповідей на них (других примірників), а також для вилучення інформації про реєстрацію, рух та результати розгляду зазначених документів з системи електронного документообігу НАБУ — «АСКОД» у електронному вигляді;

тимчасовий доступ до документів, які перебувають у володінні посадових осіб АТ «Прокредитбанк», тобто можливість ознайомитись та вилучити копії документів щодо відкриття та обслуговування всіх рахунків підприємства ТОВ «Оптимумспецдеталь»;

тимчасовий доступ до документів, які перебувають у володінні посадових осіб АТ КБ «ПриватБанк», тобто можливість ознайомитись та вилучити копії щодо відкриття та обслуговування всіх рахунків підприємства ТОВ «Оптимумспецдеталь».

Крім того, призначено комплексну судову товарознавчу та економічну експертизи, до яких поставлені наступні запитання:

- яка ринкова вартість виробів 1Г-42 (прицілів-далекомірів), поставлених ДП «Харківському бронетанковому заводу» суб'єктами господарювання, а саме: ТОВ «Спецбудпостачання», ТОВ «СістемІнжинірінгМенеджмент», ТОВ «Укртехмед», ТОВ «Делюкс ЛТД», ТОВ «Оптимумспецдеталь» на дату фактичного прийняття виробів ДП «Харківський бронетанковий завод», за умови, що вони перебували у технічно справному (працездатному стані)?

- чи підтверджуються документально висновки акта ревізії фінансово-господарської діяльності ДП «Харківський БТЗ» за період з 01.01.2012 по 01.05.2016, вх №27-ДСК від 11.07.2016 щодо нанесення збитків державі в особі Міністерство оборони України в сумі 14237, 68 тис. грн, з урахуванням висновку товарознавчої експертизи?

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва