Розбудова системи трансплантації: МОЗ презентувало стратегію

12:51, 9 августа 2020
Документ містить також таймлайни впровадження нововведень у кожному підрозділі медичної допомоги.
Розбудова системи трансплантації: МОЗ презентувало стратегію
24tv.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У неділю, 9 серпня, на щоденному брифінгу міністр охорони здоров’я Максим Степанов презентував масштабну стратегію МОЗ здобуття Україною трансплантаційної незалежності до 2023 року. Детально ознайомитися з документом можна на офіційному сайті міністерства, передає пресслужба МОЗ.

У рамках презентації міністр Степанов озвучив основні пріоритети МОЗ у цій сфері.

“Пріоритетами МОЗ є збільшення кількості трансплантацій шляхом розвитку посмертного донорства та розширення видів органної трансплантації, збільшення кількості трансплантацій кісткового мозку, розбудова Центру трансплант-координації, забезпечення логістики анатомічних органів, зокрема із залученням цивільної авіації, авіаційного транспорту ДСНС, автотранспорту Національної поліції, а також професійний розвиток вітчизняних фахівців”, — заявив Степанов.

У документі чітко окреслено проблеми, які існують у цій сфері та є перепонами на шляху розвитку сфери органної трансплантації та трансплантації кісткового мозку: відсутність протоколів лікування та чітких показів для проведення трансплантації, дефіцит кадрів з практичним досвідом проведення трансплантацій тощо. Але МОЗ розробило чіткий механізм подолання таких проблем та очікує амбітних результатів.

“Вже у 2021 році ми очікуємо збільшення кількості трансплантацій нирок у 3 рази, печінки — у 4 рази, серця — у 8 разів”, — сказав міністр.

За його словами, реалізація програми вже почалася: на сьогодні вже 24 медичні заклади беруть участь у пілотному проєкті розвитку системи трансплантації, а кілька днів тому у Львівській міській клінічній лікарні швидкої медичної допомоги вперше в Україні здійснено трансплантацію підшлункової залози.

Документ містить також таймлайни впровадження нововведень у кожному підрозділі такої медичної допомоги: органній трансплантації, трансплантації кісткового мозку, трансплант-координації та кадровій політиці, де головною метою є формування в Україні власної команди для алогенної ТКМ дорослим. Окрім цього, для підготовки якісних професіоналів МОЗ планує включити питання діагностики смерті мозку до навчальних програм додипломного та післядипломного навчання лікарів.

Останній слайд презентації присвячений бюджетним витратам на цю програму. МОЗ планує суттєво збільшити фінансування пілотного проєкту з трансплантації вже з 2021 року — на 483 млн грн.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» повідомляла, що в МОЗ заявили, що трансплантації в Україні — бути

Крім того, ми писали, що Рада ухвалила закон про трансплантацію.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва