Рада ухвалила закон про трансплантацію

15:40, 28 февраля 2019
За рішення проголосував 231 нардеп.
Рада ухвалила закон про трансплантацію
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховна Рада утвердила закон №9461-д «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо застосування трансплантації анатомічних матеріалів людині».

За рішення проголосував 231 депутат.

Законопроектом визначається, що до початку роботи Єдиної державної інформаційної системи трансплантації (ЄДІСТ), але не пізніше 1 січня 2020 року положення цього Закону щодо використання вказаної системи для організації надання медичної допомоги із застосуванням трансплантації не застосовуються. Натомість організація трансплантації здійснюється на основі інформації, що міститься на паперових носіях.

Також до початку роботи ЄДІСТ та протягом наступних трьох місяців з дня початку її роботи рішення про можливість або неможливість застосування трансплантації реципієнту анатомічного матеріалу від донора-трупа приймається консиліумом лікарів закладу охорони здоров’я, до листа (списку) очікування якого включено реципієнта, в порядку черговості згідно з таким листом (списком) очікування.

Саме НСЗУ виконуватиме функцію замовника медичних послуг з трансплантації як високоспеціалізованої медичної послуги.

Згідно з законом, розширено перелік осіб, які є близькими родичами, доповнено такий перелік двоюрідними братами і сестрами, дядьком, тіткою, племінниками. Це дозволить розширити коло осіб для родинного донорства.

Законом також передбачено, що сімейний лікар може отримувати згоду на посмертне донорство та матиме право вносити таку інформацію до Єдиної державної інформаційної системи трансплантації, визначено можливість донорства кісткового мозку від повнорідних братів або сестер віком до 18 років.

До того ж, документом конкретизується, що дозволяється лише міжнародний обмін анатомічними матеріалами, а щодо гемопоетичних стовбурових клітин — дозволяється їх купівля-продаж.

Разом з тим, внесено зміни до ст. 290 Цивільного кодексу України, завдяки чому надається право на донорство гемопоетичних стовбурових клітини у випадках, передбачених законом, особам віком до 18 років.

У пояснювальній записці вказано, що прийняття цього закону дозволить мінімізувати негативні наслідки, зумовлені прогалинами у законодавстві, що виникли через несвоєчасну розробку та затвердження органами виконавчої влади підзаконних нормативно-правових актів, необхідних для реалізації Закону №2427, та розблокувати можливість застосування в Україні такого виду медичної допомоги, як трансплантація.

Закон набуває чинності наступного дня після його публікації.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» писала, що трансплантації органів в Україні — бути.

 

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва