Закон про трансплантацію органів: дата набуття чинності переноситься

16:33, 12 ноября 2018
Кабмін має затвердити низку підзаконних актів, без яких практична реалізація закону неможлива.
Закон про трансплантацію органів: дата набуття чинності переноситься
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

В червні 2018 року Верховна Рада прийняла Закон «Про застосування трансплантації анатомічних матеріалів людині». Набути чинності він має з 1 січня 2019 року, проте, аби його положення могли бути реалізовані на практиці, Кабмін та Міністерство охорони здоров’я мають затвердити цілу низку підзаконних актів, що регламентують діяльність, пов’язану з трансплантацією, зокрема:

  • Положення про «Центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я, в частині надання медичної допомоги із застосуванням трансплантації та здійснення діяльності, пов’язаної з трансплантацією»;
  • Професійні стандарти та кваліфікаційні характеристики трансплант-координаторів;
  • Положення про «Єдину державну інформаційну систему трансплантації, порядок та умови її функціонування»;
  • Порядок надання письмової згоди живого донора на вилучення у нього анатомічних матеріалів та письмової відмови від раніше наданої такої згоди, а також їх зразок;
  • Умови вилучення анатомічних матеріалів у живого донора, а також перелік анатомічних матеріалів, дозволених до вилучення у живого донора (у тому числі анатомічних матеріалів, здатних до регенерації (самовідтворення);
  • Форма та зразок письмової заяви щодо згоди або незгоди на посмертне донорство, письмової заяви про відкликання наданої раніше такої згоди або незгоди, письмової заяви про призначення, зміну чи відкликання повноважного представника та порядок їх подання, порядок внесення відмітки про надання особою згоди або незгоди на посмертне донорство до посвідчення водія України на право керування транспортними засобами та про зміну цього волевиявлення.

На даний момент жоден з перелічених вище документів ще не розроблений та не винесений на громадське обговорення, і зробити це до наступного календарного року, на переконання депутатів, вже не вдасться.

«Цей факт не може не викликати занепокоєння, особливо у розрізі питань, які стосуються органної трансплантації від живого родинного донора, які є основою органної трансплантації в Україні. Відсутність відповідних нормативних актів фактично унеможливлює виконання зазначеного вище виду органної трансплантації та відтерміновує на невизначений час проведення родинних трансплантацій, що вже заплановані», — зазначається у пояснювальній записці до Проекту закону №9284 від 09.11.2018 про внесення змін до Розділу VІI "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про застосування трансплантації анатомічних матеріалів людині" щодо перенесення терміну введення в дію.

У зв’язку із цим народні обранці, до яких звертались представники медичної спільноти, занепокоєні таким станом речей, пропонують внести зміни до прикінцевих та перехідних положень закону, визначивши нову дату набуття ним чинності — 1 січня 2020 року. 

За цей час парламентарі та урядовці планують завершити формування нормативно-правової бази з питань трансплантації та діяльності, що з нею пов’язана.

Також «Судово-юридична газета» повідомляла, що Президент України Петро Порошенко заявив, що не затвердить проект державного бюджету на наступний рік, якщо в ньому не буде передбачене розширення програми субсидій.

Крім того, Президента просять накласти вето на закони №8487 та №8488 про розмитнення автомобілів з іноземною реєстрацією і замість них ухвалити закон, що дозволить розмитнити авто за суму, що не перевищує 3-5 мінімальних заробітних плат українців. 

Автор: Ольга Туева
Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Віталій Файдюк
    Віталій Файдюк
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Михайло Дармін
    Михайло Дармін
    суддя Центрального апеляційного господарського суду
  • Олександр Шляхтицький
    Олександр Шляхтицький
    суддя П'ятого апеляційного адміністративного суду