Антикорсуд зменшив розміри застави підозрюваним у справі про рекордний хабар керівнику НАБУ

17:30, 25 января 2021
Підставою такого рішення стало те, що досудове розслідування у цій справі завершено, матеріали відкриті стороні захисту.
Антикорсуд зменшив розміри застави підозрюваним у справі про рекордний хабар керівнику НАБУ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Слідчий суддя Вищого антикорупційного суду частково задовольнила клопотання захисників щодо зміни запобіжних заходів, а саме зменшення розміру застави підозрюваним у справі про надання неправомірної вигоди у розмірі 6 млн доларів США керівникам САП та НАБУ.

Про це повідомляє пресцентр ВАКС.

Так, адвокат колишньої керівниці структурного підрозділу Державної фіскальної служби подав клопотання про зміну запобіжного заходу, тобто про зменшення розміру застави з 120 024 200 грн до 41 329 890 грн. Слідчий суддя ВАКС змінила запобіжний захід та застосувала до підозрюваної запобіжний захід у вигляді застави у розмірі 113 023 300 гривень. Поряд із цим, ВАКС відмовив у поверненні трьом приватним товариствам коштів, які внесені як застава за підозрювану на загальну суму 78 694 310 гривень. 

Захисник експершого заступника начальника Державної податкової служби у Києві у клопотанні просив змінити запобіжний захід, тобто зменшити  розмір застави до 20 000 000 грн або застосувати до підозрюваного нічний домашній  арешт. Слідчий суддя ВАКС змінила запобіжний захід та застосувала до підозрюваного запобіжний захід у вигляді застави у розмірі 36 040 790 гривень.

Підставою такого рішення стало те, що досудове розслідування у цій справі завершено, матеріали відкриті стороні захисту. Отже, один із ризиків, який покладався в основу визначення розміру застави, втратив свою актуальність, зазначили у ВАКС.

Слідчий суддя зазначила, що відповідно до ч. 1 ст. 290 КПК України, визнавши зібрані під час досудового розслідування докази достатніми для складання обвинувального акта, клопотання про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру прокурор або слідчий за його дорученням зобов’язаний повідомити підозрюваному, його захиснику, законному представнику та захиснику особи, стосовно якої передбачається застосування примусових заходів медичного чи виховного характеру, про завершення досудового розслідування та надання доступу до матеріалів досудового розслідування. Відповідно до ч. 2 ст. 290 КПК України, прокурор або слідчий за його дорученням зобов’язаний надати доступ до матеріалів досудового розслідування, які є в його розпорядженні, у тому числі будь-які докази, які самі по собі або в сукупності з іншими доказами можуть бути використані для доведення невинуватості або меншого ступеня винуватості обвинуваченого, або сприяти пом’якшенню покарання. Отже, завершення досудового розслідування означає, що у розпорядженні сторони обвинувачення вже наявні всі необхідні для подальших етапів кримінального провадження докази. Відкриття матеріалів досудового розслідування стороні захисту свідчить про вичерпання ризику знищення, приховування або спотворення підозрюваним речей і документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального провадження, який разом з іншими ризиками враховувався при застосуванні запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою і визначення розміру альтернативного запобіжного заходу у виді застави.

Завершення досудового розслідування і, як наслідок, вичерпання ризику знищення, приховування або спотворення підозрюваним речей і документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального провадження є обставиною, яка перебуває у безпосередньому взаємному зв’язку із застосованим щодо підозрюваного запобіжним заходом. Виникнення цієї обставини може зумовлювати зміну застосованого до підозрюваного запобіжного заходу у вигляді застави в контексті зменшення його розміру.  

Одночасно на підозрюваних покладено наступні процесуальні обов'язки: прибувати до слідчого в провадженні якого перебуватиме кримінальне провадження, прокурора та суду за першим викликом; не залишати Києва та Київської області без дозволу слідчого, прокурора або суду (щодо підозрюваної – не відлучатись за межі України); повідомляти слідчого, прокурора та суд про зміну свого місця проживання та роботи; утримуватися від спілкування з будь-якими особами з приводу обставин, викладених у письмовому повідомленні про підозру, крім своїх захисників, слідчих, детективів, прокурорів, слідчого судді, суду.

З повним текстом однієї з ухвал можна ознайомитися за посиланням.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що влітку ВАКС обрав запобіжний захід у вигляді арешту  директору з правових питань компанії Burisma Андрія Кіча, який є фігурантом справи про хабар в сумі 6 млн доларів Назару Холодницькому

Додамо, хабар в розмірі шести мільйонів доларів для керівництва антикорупційних органів передбачалася за закриття кримінального провадження за підозрою ексміністра екології Миколи Злочевського.

Також були продемонстровані 6 мільйонів доларів США, вилучені напередодні антикорупційними органами.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва