ЮНЕСКО визнало японський алкогольний рисовий напій саке культурною спадщиною людства. Про це повідомляє The Guardian.
До нематеріальної культурної спадщини внесли не тільки сам напій, але й традицію його приготування.
Саке смакують у місцевих пабах ізакая, розливають під час весіль і подають злегка охолодженим для особливих подій. Японці почали його пити ще з VIII століття, вважаючи, що напій відганяє злих духів.
Саке варять із суміші рису, води, дріжджів та спеціального моху під назвою «коджі». Процес радше нагадує виробництво пива, ніж горілки, проте в результаті виходить високоградусний напій, який можна подавати холодним, гарячим чи кімнатної температури.
Останніми роками попит на саке в Японії постійно скорочується: його сприймають лише як частину церемоній чи особливих застіль. Японські посадовці сподіваються, що визнання саке популяризує напій, а місцева молодь обиратиме його замість вина, віскі або пива.
Прем’єр-міністр Японії Шіґеру Ішіба заявив, що «в захваті» від світового визнання традиційного приготування саке. Він привітав тих, хто відданий справі збереження та популяризації традиції.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.