«Конкурс на посади членів ВККС дійсно суб'єктивний, це як формування збірної по футболу, але іншого варіанту немає» — Конкурсна комісія

16:17, 20 жовтня 2022
У Конкурсній комісії з добору членів ВККС розповіли, як будуть обирати кандидатів у ВККС.
«Конкурс на посади членів ВККС дійсно суб'єктивний, це як формування збірної по футболу, але іншого варіанту немає» — Конкурсна комісія
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У Конкурсної комісії з добору членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів ще раз розповіли, як вони бачать процес відбору кандидатів на посади членів ВККС.

Як розповів під час VII Східноукраїнського судового форуму АРССУ представник Конкурсної комісії, процес відбору кандидатів “дійсно буде суб'єктивним”, оскільки під час конкурсу непередбачені тести або психологічне оцінювання.

Тому, фактично, як зазначили у Комісії, все залежить від уявлень членів Комісії про того чи іншого кандидата, а доброчесність самих кандидатів буде визначатись, у тому числі, і в залежності від інформації, яка існує щодо них у пошуковому сервісі Google.

“З чого починається знайомство з кандидатом? Воно починається з Google. Google одразу дає перший натяк на те, які є репутаційні здобутки у кандидата. Потім вже буде аналіз досьє кандидата, інформації від НАЗК, НАБУ, громадянського сектору”, - зазначили у Конкурсній комісії.

Крім того, увага буде приділятися професійним досягненням кандидата.

“Нас цікавить масштаб особистості кандидата. Професійні досягнення людини повинні бути видні здалеку”, - зазначили у Комісії.

На підставі сукупності даних, Комісією буде сформовано портрет доброчесності кандидата.

“Нам потрібні професійні та доброчесні кандидати. Це можна порівняти з формуванням збірної по футболу. На яких гравців перш за все звертають увагу? На тих, що грають в “Барселоні”, “Арсеналі” чи у другій лізі?” - зазначили у Конкурсній комісії.

“На співбесіди ми запросимо найкращих, іншим побажаємо успіхів”, - додали у Комісії.

Також у Комісії повідомили, що чимала кількість поданих кандидатами мотиваційних листів (які, власне, і будуть своєрідним “пропуском” до співбесід) написані формально і містять загальні фрази про верховенство права та незалежність судової влади. Одночасно в них немає навіть відповіді, чому посада члена ВККС так потрібна кандидату.

Щодо 64 кандидатів (цифра може бути більшою), яких все ж допустять до співбесід, то багато питань, на які їм доведеться відповідати, буде стосуватися як діяльності колишнього складу ВККС, так і майбутніх напрямків роботи вже нового складу Комісії.

“Питання будуть також щодо потенційної роботи кандидатів у ВККС. Як вони бачать процес кваліфікаційного оцінювання, яке буде потрібно завершити, наскільки ефективно працював минулий склад Комісії. Це потрібно для того, щоб розуміти, чи слідкував кандидат за практикою роботи ВККС і чи уявляє кандидат взагалі, для чого потрібна ВККС”, - зазначили у Конкурсній комісії.

Нагадаємо, що всього на посади членів ВККС претендує 301 кандидат, з яких до співбесід допустять не менше 64 кандидатів. З їх числа Конкурсна комісія сформує список 32 найкращих претендентів, з яких Вища рада правосуддя обере 16 членів ВККС.

11 жовтня Конкурсна комісія повідомила, що приступила до відбору найкращих кандидатів, з якими відбудуться співбесіди у режимі online.

Автор В'ячеслав Хрипун

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Зіновій Гавдик
    Зіновій Гавдик
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Віктор Данилишин
    Віктор Данилишин
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Сергій Клопот
    Сергій Клопот
    суддя Чернігівського окружного адміністративного суду
  • Василь Ключкович
    Василь Ключкович
    заступник голови Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Сергій Лапій
    Сергій Лапій
    суддя Київського окружного адміністративного суду