Рада ухвалила закон про те, що суди оптимізують протягом року після завершення війни

17:57, 1 грудня 2022
Депутати набудували плани на оптимізацію мережі судів.
Рада ухвалила закон про те, що суди оптимізують протягом року після завершення війни
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

1 грудня Верховна Рада ухвалила закон про внесення змін в прикінцеві та перехідні положення Закону України «Про судоустрій і статус суддів»щодо територіальної юрисдикції місцевих судів на території України до прийняття закону щодо зміни системи місцевих судів на території України у зв’язку із утворенням (ліквідацією) районів.

Нагадаємо, ще 17 липня 2020 року Верховна Рада прийняла Постанову «Про утворення та ліквідацію районів». Її реалізація призвела до зміни адміністративно-територіального устрою, який є територіальною основою для організації та діяльності місцевих органів державної влади, зокрема, місцевих судів.

Відповідно, кількість судів в Україні повинна бути приведена до кількості новостворених районів.

Проте в Україні суди діють у тій же кількості, на тих же територіях та з тим же штатним розкладом, як і до прийняття Постанови «Про утворення та ліквідацію районів».

Як раніше писала «Судово-юридична газета», у листопаді 2021 року Верховна Рада перенесла запуск нової мережі судів у рамках оптимізації на 1 січня 2023 року.

Однак наразі через війну її знов відкладуть.

Спочатку Рада ухвалила законопроект 7565-1, щоб відкласти оптимізацію на невизначений термін.

Проте профільний Комітет ВР з питань правової політики передумав і все ж вирішив визначити певне обмеження за строком.

Відповідно, голосуючи 1 грудня за закон, депутати врахували правку, яка обмежує строк, у який суди діють в межах старих районів, не пізніше 1 року з дня припинення поточного воєнного стану.

Отже, місцеві суди продовжать здійснювати свої повноваження у межах територіальної юрисдикції, визначеної до набрання чинності Постановою Верховної Ради України «Про утворення та ліквідацію районів» від 17 липня 2020 року № 807-IX, але не довше ніж один рік з дня припинення чи скасування воєнного стану на території України.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

 

 

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном