Рада планує відкласти на невизначений строк оптимізацію судів

13:43, 18 листопада 2022
Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт, який передбачає відкладання оптимізації судів на невизначений строк «через агресію РФ».
Рада планує відкласти на невизначений строк оптимізацію судів
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт №7565-1 про внесення змін в прикінцеві та перехідні положення Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо територіальної юрисдикції місцевих судів на території України до прийняття закону щодо зміни системи місцевих судів на території України у зв’язку із утворенням (ліквідацією) районів. За відповідне рішення проголосував 281 народний депутат.

Законопроєктом пропонується продовжити строк дії повноважень місцевих судів у нинішній конфігурації до прийняття  закону про нову мережу загальних судів першої інстанції без зазначення часових рамок такого продовження. Для реалізації цієї мети автори внесли зміни до пункту 3-1 Перехідних положень Закону «Про судоустрій та статус суддів» та передбачили, що: До набрання чинності законом України щодо зміни системи місцевих судів на території України у зв’язку з утворенням (ліквідацією) районів відповідні місцеві суди продовжують здійснювати свої повноваження у межах раніше визначеної територіальної юрисдикції, визначеної до набрання чинності Постановою Верховної Ради України «Про утворення та ліквідацію районів» від 17 липня 2020 року.

Як писала «Судово-юридична газета», у листопаді 2021 року Верховна Рада перенесла запуск нової мережі судів в рамках оптимізації на 1 січня 2023 року.

Однак тепер через війну її відкладуть на невизначений термін. За словами члена комітету з питань правової політики Романа Бабія, таке рішення ухвалено через агресію РФ.

«Збройна агресія рф проти України триває, в таких умовах дуже важко спрогнозувати її кінцевий вплив на українську судову систему. Тому важливо забезпечити хоча б стабільність існуючих процесів», - зазначив парламентар.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Сьогодні день народження святкують
  • Олена Смірнова
    Олена Смірнова
    суддя Господарського суду Харківської області
  • Олеся Алтухова
    Олеся Алтухова
    суддя Лубенського міськрайонного суду Полтавської області