Через 9 місяців після прийняття податкових полегшень для бізнесу вони можуть запрацювати: Кабмін визначив Перелік територій, на яких ведуться бойові дії

15:00, 10 грудня 2022
Навесні 2022 року Верховна Рада ухвалила закони про податкові полегшення для бізнесу, але вони були прив’язані до визначення на рівні Кабміну Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих збройними формуваннями РФ – у грудні 2022 року Кабмін повідомив, що розібрався із цим Переліком.
Через 9 місяців після прийняття податкових полегшень для бізнесу вони можуть запрацювати: Кабмін визначив Перелік територій, на яких ведуться бойові дії
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Як відомо, Рада навесні 2022 року прийняла закон про різні пільги і спрощення для платників податків, наприклад, щодо плати за землю за земельні ділянки (земельні частки (паї), що розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії.

Втім, ці полегшення для бізнесу фактично були поставлено на «стоп» через один «маленький» нюанс - відсутність Переліку територій, на яких ведуться бойові дії, який був би затверджений саме на рівні Уряду, як це було визначено у вказаних законах. Адже саме до цього Переліку були прив’язані норми стосовно «полегшень».

Весь цей час діяв Наказ №75 на рівні Мінреінтеграції «Про затвердження Переліку територіальних громад, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні)», до якого постійно вносили зміни.

Норма є, Переліку немає

Так, у березні 2022 року «Судово-юридична газета» виявила відсутність затвердженого Кабміном Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації. Посилання на цей перелік містилося не лише у законах і законопроектах про «полегшення» для бізнесу, а й вже чинному з 17 березня Законі № 2120-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану».

Зокрема у цьому законі було прописано:

«69.14. Тимчасово, на період з 1 березня 2022 року по 31 грудня року, наступного за роком, у якому припинено або скасовано воєнний, надзвичайний стан, не нараховується та не сплачується плата за землю (земельний податок та орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності) за земельні ділянки (земельні частки (паї), що розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації, та перебувають у власності або користуванні, у тому числі на умовах оренди, фізичних або юридичних осіб, а також за земельні ділянки (земельні частки (паї), визначені обласними військовими адміністраціями як засмічені вибухонебезпечними предметами та/або на яких наявні фортифікаційні споруди.

Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації, визначається Кабінетом Міністрів України.

69.15. Тимчасово, за 2022 та 2023 податкові (звітні) роки, не нараховується та не сплачується загальне мінімальне податкове зобов’язання за земельні ділянки, що розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації, та/або за земельні ділянки, визначені обласними військовими адміністраціями як засмічені вибухонебезпечними предметами та/або на яких наявні фортифікаційні споруди.

Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації, визначається Кабінетом Міністрів України.

69.16. Тимчасово, за 2022 податковий (звітний) рік, не нараховується та не сплачується екологічний податок за об’єктами оподаткування, що розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації.

Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації, визначається Кабінетом Міністрів України».

Але всі ці норми не діяли без затвердженого Урядом переліку.

Аналогічна проблема спіткала закон, поданий Данилом Гетманцевим, Ярославом Железняком разом із колегами, про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів щодо адміністрування окремих податків у період військового, надзвичайного стану (законопроект 7234 Верховна Рада 1 квітня прийняла в цілому).

Тут теж «дивним чином» норми були прив’язані до переліку.

Зокрема у Податковому кодексі (стаття 69.28) установили, що до платників податків/податкових агентів, які провадили діяльність на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, та на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації, і не можуть пред’явити первинні документи, на підставі яких здійснюється облік доходів, витрат та інших показників, пов’язаних з визначенням об’єктів оподаткування та/або податкових зобов’язань, як виняток із положень статті 44 цього Кодексу застосовуються спеціальні правила для підтвердження даних, визначених у податковій звітності.

Підставами неможливості пред’явлення первинних документів є втрата (знищення чи зіпсуття) первинних документів або знаходження їх на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, та на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації, у разі якщо їх неможливо вивезти або їх вивезення пов’язане з ризиком для життя чи здоров’я платника податків, фізичних осіб чи неможливе у зв’язку з адміністративними перешкодами, встановленими органами влади.

Після подання до контролюючого органу повідомлення про неможливість вивезення первинних документів у зв’язку з їх знаходженням на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, та на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації, запроваджується мораторій на проведення документальних перевірок щодо зазначених у повідомленні податкових (звітних) періодів.

Втрата документів, що не пов’язана з проведенням на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, та на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації, бойових дій, не надає права платнику податків/податковому агенту застосовувати положення цього підпункту.

«Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії, та територій, тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації, визначається Кабінетом Міністрів України», - знов-таки, вказали у законі. 

Тоді ми задали питання голові Комітету Верховної Ради з питань податкової політики Данилу Гетманцеву стосовно того, коли цей Перелік має з’явитися, адже парламентарі прив’язали виконання норм нових законів саме до нього. «Ще нема, я думаю, ще зарано.

Але питання до КМУ задам», - відповів тоді він.

І ось, 7 грудня Данило Гетманцев повідомив, що «КМУ врешті прийняв Постанову «Про перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, та внесення змін до деяких актів Кабінету Міністрів України».

Незабаром опублікують. Користуйтеся. Вибачте за більш ніж піврічну затримку», - зазначив він.

Разом з тим, станом на середину дня 8 грудня Перелік ще не опубліковано, а сайт Мінреінтеграції повідомляє, що «на засіданні Уряду прийнято постанову, якою визначено механізм формування єдиного для всіх переліку територій, де ведуться (велися) бойові дії або які тимчасово окуповані російською федерацією.

Відтепер єдиним джерелом інформації про такі території є наказ Мінреінтеграції, погоджений Міноборони та сформований на підставі пропозицій обласних військових адміністрацій.

Нагадаємо, що наразі діє перелік, затверджений Наказом № 75 Мінреінтеграції. Він створювався для забезпечення виплат ВПО, але  його почали використовувати й в інших цілях. Зокрема, наявність громади в переліку могла стати підставою для обмеження доступу до публічних електронних реєстрів.

З огляду на це, Прем'єр-міністром України було доручено Мінреінтеграції розробити перелік, який забезпечить єдність адміністративної практики та цілісність державної політики.

Новий перелік передбачає дві градації ведення бойових дій на території: активні та можливі. Також він містить окремий список окупованих територій. Додано графу з датою початку та завершення бойових дій та тимчасової окупації.

Важливо, що новий перелік буде масштабуватись до рівня окремих населених пунктів, а не громад, як це є зараз. Такий принцип формування переліку дозволить більш ефективно вирішувати питання відновлення доступу до реєстрів».

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду