Микола Хавронюк розкритикував дії Офісу Президента щодо судової реформи і пояснив, як створити з судів сервісну службу

14:03, 2 червня 2023
Кандидат до ВРП Микола Хавронюк під час виступу на з’їзді науковців заявив, що в Україні «сформований паралельний Уряд в Офісі Президента, і це не сприяє демократії».
Микола Хавронюк розкритикував дії Офісу Президента щодо судової реформи і пояснив, як створити з судів сервісну службу
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Кандидат у члени Вищої ради правосуддя Микола Хавронюк під час з’їзду науковців 2 червня розкритикував стан речей в державі. Зокрема, він зазначив, що у тому, що 3,5 роки не працювала ВККС, «є вина Глави держави».

Також Микола Хавронюк розповів, що «в Офісі Президента фактично створено паралельний уряд». Кадрові призначення в державі, на думку кандидата, є необ'єктивними.

«У нас до сих пір немає ідеологічних партій. Всі партії є персоналістськими. Вони не приходять з належними партійними програмами, які потім мали би втілювати через парламент та уряд.

В у нас сформований паралельний Уряд в Офісі Президента, і це також не сприяє демократії. Ми до сих пір не навчилися проводити незалежні та чесні вибори та чесні конкурси в органах виконавчої влади, тому що Комісії з вищого корпусу державної служби не працює так, як вона мала би працювати.

Тобто, вона не обирає найкращого, вона обирає кількох, яких потім влада у довільному порядку призначає. І це все, і багато іншого впливає на судову владу»,- зазначив Микола Хавронюк.

На питання делегата з’їзду Юрій Севрука стосовно того, що Микола Хавронюк з 2019 року входить до Комісії з питань правової реформи при Президенті Володимирі Зеленському і в той же час звинувачує Офіс Президента у неефективності реформ, Хавронюк заявив, що «Комісія з питань правової реформи діє на громадських засадах».

«Я увійшов до робочої групи з питань кримінального права. І нею займався останні чотири роки. Ми підготували проект КК», - зазначив він.

Щодо свого непризначення Вищою радою правосуддя на посаду члена ВККС 1 червня Микола Хавронюк розповів, що при обранні членів ВККС «члени ВРП, можливо, просто не дійшли до його прізвища за алфавітом».

Кандидат підкреслив, що «більшість членів ВРП делеговані від влади». «Вони були і залишаються всередині цієї влади. І мені здається, що в цьому є певна проблема. Вища рада правосуддя не робить свою діяльність відкритою так швидко, як суспільство хоче.

Лише під тиском послів країн «Великої сімки» ВРП була змушена відкрити, хто як голосує», зазначив Хавронюк.

На його думку, треба створити з судової системи таку систему, до якої можна звертатися як до сервісної служби.

«Коли у вас виник правовий конфлікт, або певне непорозуміння – ви приходите до суду, і за день два, а, можливо, і в цей же день отримуєте рішення, яке вас задовольняє. Нараз цього немає, і тому виникає величезна недовіра до суддів», зазначив Микола Хавронюк.

Як приклад, він навів справи щодо визначення порядок побачень з дитиною, виплати заробітної плати тощо, які, на його думку, часто затягуються.

Крім того, Хавронюк розповів, що активно спілкується з суддею Романом Брегеєм і готував суддів Вищого антикорупційного суду.

Текстова трансляція з'їзду вчених за посиланням.

Відеотрансляцію веде ПРАВО ТВ.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон про мобілізацію: наслідки для військовозобов’язаних, що буде з відстрочкою
Telegram канал Sud.ua
Закон про мобілізацію: наслідки для військовозобов’язаних, що буде з відстрочкою
Сьогодні день народження святкують
  • Володимир Келеберда
    Володимир Келеберда
    заступник голови Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Анна Кузьменко
    Анна Кузьменко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Місінкевич
    Андрій Місінкевич
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області
  • Світлана Чудних
    Світлана Чудних
    суддя Харківського окружного адміністративного суду
  • Олександр Журавльов
    Олександр Журавльов
    суддя Одеського апеляційного суду