Судова практика в питанні поновлення строку на подання касаційної скарги

13:33, 11 жовтня 2017
Вищий госпсуд відновив строк на подання касаційної скарги, незважаючи на те, що строк пропущено з вини заявника.
Судова практика в питанні поновлення строку на подання касаційної скарги
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Вищий госпсуд розглянув прохання відповідача на відновлення строку подачі касаційної скарги і 9 жовтня 2017 року задовольнив його. Хоча термін був пропущений з вини заявника, який забув підписати касаційну скаргу.

Фізособа-підприємець (ФОП) програла суд апеляційної інстанції і вирішила оскаржити його в суді касаційної інстанції. Однак ФОП забула підписати касаційну скаргу. Тому ВГСУ залишив скаргу без розгляду. Суд навіть склав окремий акт про те, що касація не містить підпису уповноваженої особи.

Отримавши рішення ВГСУ про повернення касації, ФОП повторно подала касаційну скаргу. На цей раз касація була підписана належним чином.

Крім того, заявник подав прохання про поновлення строку на подання касаційної скарги. Підстава для відновлення така: отримавши рішення ВГСУ і виправивши недоліки касації, ФОП повторно звернулася зі скаргою.

Тобто термін на касацію ФОП відраховувала з моменту отримання рішення Вищого госпсуду про повернення касації, а не з моменту проголошення оскаржуваного рішення апеляційним судом.

Нагадаємо, що, згідно зі ст. 110 ГПК України, касаційна скарга може бути подана протягом 20 днів з дня, коли рішення апеляційного госпсуду вступило в законну силу.

Згідно ст. 53 ГПК України, суд має право визнати поважною причину пропуску строку і відновити пропущений строк. Виходить, що Вищий госпсуд визнав непідписання касації поважною причиною.

Крім того, коли ВГСУ без розгляду повертав ФОП її скаргу, суд послався на п. 1 ст. 1113 ГПК України, згідно з яким касація не береться до розгляду і повертається судом, якщо вона підписана особою, яка не має права підпису.

Однак в даному випадку касація не просто не підписана іншою особою, вона взагалі не підписана.

Таким чином, під питанням також залишається правомірність застосування судом п. 1 ст. 1113 ГПК України. Хоча, що ще залишалося робити суду з непідписаною касацією?

З текстом судового рішення можна ознайомитися тут.

Автор:
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Інна Вітюк
    Інна Вітюк
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Олексій Огурцов
    Олексій Огурцов
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Федорчук
    Андрій Федорчук
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Наталія Шевченко
    Наталія Шевченко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва