Перехід права власності в зв'язку з договором дарування, — рекомендації адвоката

19:00, 19 липня 2017
Адвокат розповів про відмінності договору дарування від договору купівлі-продажу.
Перехід права власності в зв'язку з договором дарування, — рекомендації адвоката
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Процедура дарування може бути здійснена як між родичами першої лінії (наприклад, батько — сину, мама — доньці і т. п.), так і в інший комбінації. Залежно від ступеня споріднення оподаткування об'єкта дарування буде відрізнятися.

Глава 55 Цивільного кодексу України встановлює порядок укладення договору дарування. Як тільки такий документ підписаний, особа, яка отримала в подарунок, наприклад, квартиру, має право зареєструвати її за собою як за новим власником. Хоча практика показує, що не завжди і не всі щасливі нові власники нерухомості відразу ж біжать в Державну реєстраційну службу України або в Бюро технічної інвентаризації для того, щоб закріпити право власності за собою.

Повільність в питанні вступу у володіння подарованої нерухомістю може мати різні причини: кредитні портфелі, певні обтяження, в т. ч. оподаткування, і т. д. Справа в тому, що при оформленні угоди купівлі-продажу квартири нотаріус зобов'язаний стягнути і врахувати не тільки оплату за нотаріальні послуги, але і податок, який буде розрахований, виходячи з оціночної вартості об'єкта нерухомості. А у випадку укладення договору дарування ніякий податок, крім платежів нотаріуса, родичі першої лінії не платять. Тобто податкові ставки є головною відмінністю документа про дарування від договору купівлі-продажу.

Також слід додати, що перехід права власності за договором дарування відбувається на безкоштовній основі. При цьому подарованою може бути як вся квартира або будинок, так і окрема її частина, що належить дарувальнику.

Автор:
Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Сьогодні день народження святкують
  • Олег Головенко
    Олег Головенко
    суддя Київського окружного адміністративного суду
  • Володимир Донець
    Володимир Донець
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Парінов
    Андрій Парінов
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду