Як поновити діяльність приватному виконавцю: Мін’юст заплутався

18:10, 10 ноября 2020
Закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, але, за версією Мін’юсту, це не точно.
Як поновити діяльність приватному виконавцю: Мін’юст заплутався
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Невчасне затвердження Міністерством юстиції Порядку підвищення кваліфікації приватним виконавцем та гнучке трактування регулятором положень статті 58 Конституції України не дають можливості приватному виконавцю з Харкова Марині Нелюбі відновити свою діяльність. Про історію своїх стосунків із Мін’юстом вона розповіла у соціальних мережах.

Так, наприкінці минулого року рішенням Дисциплінарної комісії приватних виконавців діяльність харків’янки було зупинено строком на ОДИН місяць. Термін вимушеного прогулу сплинув 21 січня 2020 року.

Згідно з профільним у цій сфері Законом України «Про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів» на приватного виконавця, діяльність якого була зупинена, покладався обов’язок після закінчення строку зупинення і перед поновленням діяльності, скласти іспит у порядку, передбаченому частиною 2 статті 33 Закону.

Проте, третя частина даної статті відсилає до Порядку підвищення кваліфікації приватним виконавцем, який за три з половиною роки від дати ухвалення профільного закону Мін’юст, станом на кінець січня 2020 року, так і не затвердив.

«Ну, здавалося б все ж просто: строк зупинення сплинув, правові підстави для зупинення діяльності понад строк, вказаний у рішенні ДК, відсутні, наявна норма профільного Закону, яка покладає на Мін’юст обов’язок видати наказ про поновлення діяльності приватного виконавця протягом трьох робочих днів з дня встановлення обставин для її поновлення або припинення дії обставин, що були підставою для видання наказу про її зупинення. Тут історія мала б закінчитися. Але, ні», - зауважує Марина Нелюба.

Діяльність не поновлюється, і приватний виконавець звертається із позовом до суду.

11 лютого 2020 року набирає чинності наказ Мін’юсту «Про затвердження Порядку підвищення кваліфікації приватним виконавцем», яким врегульовується питання поновлення діяльності зупиненого виконавця.

«Тепер я вимушена доводити в суді, що нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі (стаття 58 Конституції України). Мін’юст активно заперечує. А далі? А далі Регулятор робить спроби натягнути сову на глобус: представник Мін’юсту протягом 10 місяців товкмачить у судових засіданнях, що для даних правовідносин стаття 58 Конституції України не застосовується», - продовжує розповідь приватний виконавець.

Згідно з затвердженим Порядком підвищення кваліфікації приватним виконавцем, той для складання іспиту перед відновленням діяльності має подати до Департаменту державної виконавчої служби Мін’юсту відповідну заяву. Втім, у березні поточного року в щойно затверджений Порядок вносяться зміни, відповідно до яких заява про проходження тестування приватним виконавцем вже не подається.

Приватного виконавця, який все ще бажає відновити свою діяльність, на іспит все одно не запрошують. На запит, направлений міністерству, щодо причин такого ставлення, отримано відповідь, де говориться, що оскільки строк зупинення діяльності даного приватного виконавця закінчився ДО внесення змін до Порядку у березні цього року, то в силу статті 58 Конституції України ці зміни до нього не застосовуються, а іспит не проводиться всі ці місяці, бо не подана відповідна заява.

«Таким чином, завдяки напруженій інтелектуальній роботі нашого славетного Міністерства стаття 58 Конституції України впритул наблизилася до знаменитого кота Шрьодінгера: вона одночасно і застосовується, і не застосовується до одного і того ж нормативно-правового акта», - підсумовує Марина Нелюба.

Нагадаємо, що кіт - герой відомого уявного експерименту Ервіна Шредінгера,  - міг перебувати рівночасно у двох станах - живому і мертвому.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Лариса Рогач
    Лариса Рогач
    голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду
  • Віктор Валюх
    Віктор Валюх
    голова Волинського окружного адміністративного суду
  • Олена Білоконь
    Олена Білоконь
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Євген Синельников
    Євген Синельников
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді