Сплата адвокатських гонорарів у провадженні у зв’язку з експропріацією: позиція ЄСПЛ

08:43, 20 ноября 2020
Заявниками були адвокати, які представляли клієнтів, що виграли позови про відшкодування збитків за експропрійоване майно.
Сплата адвокатських гонорарів у провадженні у зв’язку з експропріацією: позиція ЄСПЛ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) постановив рішення по справі № 48345/12, 48348/12 та 67463/12 Kandarakis проти Греції. Справа стосувалась судових рішень про сплату адвокатських гонорарів у провадженні у зв’язку з експропріацією.

Обставини справи

 Заявники, Александрос та Майкл Кандаракіс (Alexandros Kandarakis та Michail Kandarakis), є громадянами Греції, які народились в 1938 та 1979 роках, відповідно, і проживають в Афінах.

Заявники, адвокати, зареєстровані в Колегії адвокатів Афін, представляли клієнтів, які виграли позови про відшкодування збитків за експропрійоване майно. Перший судовий процес проходив у місті Калаврита, другий – в м. Корінтос, а третій – в Афінах.

Відповідно до законодавства суди повинні були встановлювати витрати в таких справах про експропріацію, в тому числі адвокатські гонорари. Потім гонорари повинні були бути внесені в Фонд консигнаційних вкладів та позик, який передавав їх колегії адвокатів, яка потім виплачувала їх адвокатам за вирахуванням гонорару.

У справі заявників компанія ERGOSE AE, яка була відповідачем у перших двох справах, внесла гонорари в Фонд консигнаційних вкладів та позик на користь колегій адвокатів м. Калаврита та Корінтос після судових рішень, винесених в 2007 році. У третій справі, в якій у 2002 році було видане рішення про компенсацію, гонорари були внесені в Фонд відповідачем, Міністерством з охорони навколишнього середовища, регіонального розвитку та громадських робіт, на користь Колегії адвокатів Афін, проте Фонд відмовився передати гроші.

Заявники відкрили провадження, пов’язане з першими двома справами, щодо переведення грошей на користь Колегії адвокатів. Їх запити були відхилені на підставі того, що вони не мали права порушувати судову справу, оскільки Колегія адвокатів повинна була подати позов, що вона зробила належним чином.

У першій справі апеляційний суд у 2017 році передав справу до компетентного суду, остаточне рішення ще не прийняте. У другій справі суд останньої інстанції в 2018 році виявив, що Колегія адвокатів м. Корінтос вже виплатила понад половину суми, присудженої в якості адвокатських гонорарів Колегії адвокатів Афін, а також те, що позов, пов’язаний з другою половиною, був погашений давністю.

У третій справі заявник оскаржував відмову Фонду виплатити гонорари Колегії адвокатів Афін, але його справа в кінцевому рахунку не мала успіху на підставі того, що лише Колегія могла ініціювати провадження. Вона подала такий позов у листопаді 2013 року, який у кінцевому підсумку призвів до виплати Фондом необхідної суми.

Заявники скаржилися, зокрема, на те, що відхилення їх позовів проти Фонду консигнаційних вкладів та позик щодо внесення сум, визначених в якості адвокатських гонорарів, на користь Колегії адвокатів на підставі того, що вони не мали право ініціювати справу, порушило їх права відповідно до статті 6 § 1 (доступ до суду).

Розглянувши всі обставини справи, суд констатував порушення статті 6 § 1.

Справедлива сатисфакція: 10 000 євро (EUR) кожному – Alexandros Kandarakis і Michail Kandarakis (моральна шкода) та 1 500 євро заявникам спільно (видатки і витрати).

 Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва