«Судді кажуть, що завалені справами. Так рішення ухвалюйте», - глава РНБО Олексій Данілов

15:14, 7 апреля 2021
«Володимир Олександрович сказав, що бере три роки для того, щоб навести лад в судовій системі», - глава РНБО Олексій Данілов дивується із українського законодавства, Конституційного Суду.
«Судді кажуть, що завалені справами. Так рішення ухвалюйте», - глава РНБО Олексій Данілов
Джерело фото: сайт ПП «Слуга народу»
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Як відомо, 27 березня Президент Зеленський видав Указ «Про деякі питання забезпечення національної безпеки України» № 124/2021, яким скасував укази про призначення суддями КСУ О. Тупицького і О. Касмініна. Разом з тим, згідно з Конституцією України рішення про звільнення з посади судді КСУ ухвалює виключно КСУ, а не суб’єкт призначення (ч. 2 статті 148, стаття 149-1 Конституції). Отже, такий указ Зеленського не відповідає Конституції, на чому наголосила і юридична спільнота.

«Крім того, суддя КСУ не може бути звільнений через скасування акта про його призначення, оскільки набуття повноважень судді КСУ пов’язано зі складенням ним присяги на спеціальному пленарному засіданні Суду, а не з ухваленням акта про його призначення (частина сьома статті 148 Конституції України). Тому скасування такого акта не породжує будь-яких юридичних наслідків для суддів КСУ, які вже набули повноважень», - зазначає Центр політико-правових реформ.

Разом з тим, глава Ради національної безпеки та оборони України Олексій Данілов категорично не погоджується з цим. Про це він заявив в інтерв’ю «Лівому берегу».

«У нас Президент звільнив указом Тупицького, а він каже, що звільнити його можуть тільки судді, які в нього працюють. Юридичний театр абсурду. Президент призначив указом і ним і звільнив», - сказав Данілов.

«А що стосується Конституційного Суду, то це взагалі дивна інституція. Зміни до Закону «Про Конституційний Суд» має затвердити сам Конституційний Суд. Маю сам себе покарати. Нонсенс», - додає глава РНБО.

На питання журналіста щодо того, що має ж бути «якийсь елемент незалежності КС», Данілов відповів таке: «Має бути. Верховний Суд, Верховна Рада, будь-яка інша інституція. У нас дуже велика проблема з законодавством. У нас такий завзятий законодавець, що законодавство геть заплутане. І це велика проблема для розвитку країни».

На запитання щодо справи Стерненка Олексій Данілов вважає, що судді «затягнули розгляд справи».

«Я наголошував на тому, що чинне законодавство дозволяє суддям з незрозумілих причин тримати ті чи інші справи рік, два, три. Є «сплячі» ліцензії і є «сплячі» справи. Володимир Олександрович сказав, що бере три роки для того, щоб навести лад у судовій системі.

Не може так бути, що людина скоїла злочин, знаходиться в країні, а її стільки років тримають у підвішеному стані. А потім судді кажуть, що завалені справами. Так рішення ухвалюйте», - заявив він.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде