Комітет просить Раду підтримати законопроект про скарги на прокурорів

15:26, 7 апреля 2021
ГНЕУ побоюється, що розширення підстав для скарг на слідчого або прокурора призведе до росту кількості зловживань.
Комітет просить Раду підтримати законопроект про скарги на прокурорів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Комітет ВР з питань правоохоронної діяльності попросив Верховну Раду в першому читанні підтримати законопроект № 4681 від 29.01.2021 про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України (щодо уточнення порядку оскарження рішень, дій чи бездіяльності органів досудового розслідування чи прокурора під час досудового розслідування).

Законопроектом пропонується внести зміни до

ст. 303 КПК «Рішення, дії чи бездіяльність слідчого, дізнавача або прокурора, які можуть бути оскаржені під час досудового розслідування, та право на оскарження»

та

ст. 306 КПК «Порядок розгляду скарг на рішення, дії чи бездіяльність слідчого, дізнавача чи прокурора під час досудового розслідування»,

якими:

1) розширюється перелік оскарження рішень чи дій слідчого, дізнавача або прокурора під час досудового розслідування:

- рішення Генерального прокурора або особи, яка виконує його обов’язки, чи керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури або обласної прокуратури про скасування постанови про закриття кримінального провадження з підстав, передбачених у статті 284 КПК – може бути оскаржено стороною захисту, іншою особою, права чи законні інтереси якої обмежуються під час досудового розслідування, її представником;

- дії слідчого, дізнавача або прокурора під час досудового розслідування, які прийнято або вчинено у спосіб, який не передбачений КПК – можуть бути оскаржені стороною захисту, іншою особою, права чи законні інтереси якої обмежуються під час досудового розслідування, її представником;

2) уточняється територіальна підслідність суду щодо розгляду скарг на рішення, дії чи бездіяльність слідчого, дізнавача чи прокурора під час досудового розслідування – вони розглядаються слідчим суддею місцевого суду в межах територіальної юрисдикції органу досудового розслідування або за місцезнаходженням відповідного органу прокуратури, яким здійснюється процесуальне керівництво досудовим розслідуванням.

Необхідність внесення змін виникла у зв’язку із тим, що на практиці слідчий, дізнавач або прокурор приймають рішення та вчиняють процесуальні дії на власний розсуд у спосіб, який прямо не передбачений КПК, та які впливають на хід досудового розслідування, що позбавляє сторону кримінального провадження бути впевненою, що їх прийнято або проведено з додержанням принципу верховенства права, відповідно до якого людина, її права та свободи визнаються найвищими цінностями та визначають зміст і спрямованість діяльності держави. (ст. 8 КПК) та законності (ст. 9 КПК).

Відсутність можливості судового оскарження таких дій та рішень сторони обвинувачення з боку інших учасників кримінального провадження суперечить засадам кримінального провадження, визначених главою 2 КПК, та призводить до порушення їх прав на досудовому розслідуванні.

Таким чином, є підстави для внесення змін до статей 303 та 306 КПК з метою уточнення порядку оскарження рішень, дій чи бездіяльності органів досудового розслідування чи прокурора під час досудового розслідування.

На думку ГНЕУ, в п. 13 ч. 1 ст. 303 КПК (в редакції проекту) відсутній чітко визначений предмет оскарження, а відтак оскаржені можуть бути будь-які рішення чи дії слідчого, дізнавача або прокурора, щодо яких будь-яка особа вважатиме, що вони прийняті або вчинені у спосіб, не передбачений КПК.

ГНЕУ також заявляє, що зміни не дають можливості визначити, виконання яких саме вимог статей КПК слідчим, дізнавачем чи прокурором стане підставою для залишення скарги без розгляду.

Крім того, для ГНЕУ неясно, в яких випадках, за яких умов, а також за якими критеріями буде визначатися, у якому з судів буде розглядатися конкретна скарга.

Раніше «Судово-юридична газета» розповідала, що передбачає пенітенціарна реформа.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Наталія Половінкіна
    Наталія Половінкіна
    суддя Чернівецького апеляційного суду
  • Анатолій Ясельський
    Анатолій Ясельський
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Наталія Новікова
    Наталія Новікова
    голова Господарського суду Харківської області