У Раді суддів висловились щодо проєкту Антикорупційної стратегії на 2020–2024 роки

14:10, 2 августа 2020
«Такий документ має бути! Стратегія має бути! Але вона має бути дієвою, вона не має бути декларацією», — заявив голова РСУ Богдан Моніч.
У Раді суддів висловились щодо проєкту Антикорупційної стратегії на 2020–2024 роки
rsu.gov.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

31 липня у Вищій раді правосуддя відбулось онлайн-обговорення суддівською спільнотою проєкту Антикорупційної стратегії на 2020–2024 роки, розробленого Національним агентством з питань запобігання корупції, передає офіційний сайт РСУ.

У вітальному слові голова Ради суддів України Богдан Моніч нагадав, що саме Рада суддів України з самого початку запровадження нового антикорупційного законодавства, одна з найперших грунтовно вивчала питання конфлікту інтересів, приватних інтересів та надавала роз'яснення суддям. Саме ці роз'яснення загальних принципів та тлумачень понять, які були сформовані суддівською спільнотою, в подальшому Національне агентство з питань запобігання корупції використало в своїй роботі. Вже в жовтні 2018 року НАЗК та РСУ уклали меморандум про співробітництво та обмін інформацією. На думку Богдана Моніча, це свідчить про те, що суддівський корпус завжди був конструктивно налаштований до вирішення питань, що пов'язані із запобіганням та боротьбою з корупцією.

«Під час укладення Меморандуму ми дійшли згоди, що співробітництво буде здійснюватися в напрямках формування та організації реалізації антикорупційної політики щодо запобігання, виявлення та припинення правопорушень, пов'язаних з корупцією, запобіганням правопорушеннь, що пов'язані з нею, а також виявленням та припиненням правопорушень, пов'язаних з корупцією. Але разом з тим, мусимо констатувати, що останні роки співпраця навіть відповідно до цього меморандуму залишає бажати кращого», – наголосив Голова Ради суддів України, суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду.

Богдан Моніч зазначив, що Рада суддів України висловила свою позицію щодо проєкту Антикорупційної стратегії на 2020–2024 роки і ця позиція багато в чому узгоджується з позицією Вищої ради правосуддя і викладена в рішенні РСУ від 17 липня 2020 року №43. Але, зважаючи на дуже стислий термін для опрацювання проєкту, зібрати всі пропозиції, застереження та зауваження не вдалось. Голова РСУ висловив сподівання, що таке фахове обговорення дасть змогу знайти спільне бачення з приводу проєкту Антикорупційної стратегії і виробити єдину позицію суддівського корпусу для того, щоб такий документ був сформований.

«Такий документ має бути! Стратегія має бути! Але вона має бути дієвою, вона не має бути декларацією. Це мають бути дійсно чіткі, конкретні кроки і заходи, які мають дати чіткий, конкретний результат», - підкреслив очільник органу суддівського самоврядування.

Своєю чергою, членкиня Ради суддів України Галина Діброва наголосила, що якщо запропонована стратегія ґрунтується на  принципах Конвенції ОНН проти корупції, то стаття 11 вказаної конвенції наголошує на тому, що всі антикорупційні заходи мають бути розроблені ураховуючи незалежність судової влади та її вирішальну роль у боротьбі з корупцією.

«Ця вирішальна роль має базуватись саме на незалежності судової влади і стратегія повинна сприяти формуванню саме такого принципу», - сказала вона.

На думку Галини Дібрової, визначальним в стратегії повинен бути аналіз результатів і помилок вже проведеної роботи, а також вдосконалення вже існуючих процедур, а не в котрий раз кардинальне реформування.

«Для того, щоб припинити кардинальне реформування, що загрожує ліквідацією судової системи, що взагалі є не припустимим, з нашого погляду, треба спочатку сказати, що було досягнуто, які вже є результати і що треба зробити,  щоб отримати очікувані результати. Стратегія має мати на меті не зміни в порядку судоустрою і розподілу повноважень суддівського врядування та самоврядування, що взагалі не відноситься до повноважень НАЗК і створює реальну загрозу незалежності, а все ж таки конкретні заходи вдосконалення та боротьби з корупційними проявами та злочинами», - наголосила голова комітету з питань статусу суддів, дотримання прав працівників судів Ради суддів України Галина Діброва.

У заході, який проходив в режимі відеоконференції також взяли участь судді Верховного Суду, Верховного Суду України, вищих спеціалізованих судів, апеляційних та місцевих судів, Національної школи суддів України, суддівських асоціацій, а також голова Національного агентства з питань запобігання корупції.

Метою обговорення є вироблення консолідованої позиції органів та установ системи правосуддя щодо зазначеної стратегії.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що суддя КАС ВС Наталія Блажівська заявила, що "порівняння показників довіри до судів в різних країнах маємо проводити, виходячи з однакових критеріїв, які застосовуються у країнах ЄС і в Україні".

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва