Чи має право брат подати позов про позбавлення батьківських прав відносно малолітньої сестри: КЦС ВС

20:51, 26 декабря 2019
Брат малолітньої сестри не має права захищати її права та інтереси шляхом подання позову про позбавлення батьківських прав відносно неї.
Чи має право брат подати позов про позбавлення батьківських прав відносно малолітньої сестри: КЦС ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У листопаді 2017 року ОСОБА_1 звернувся до суду у своїх інтересах та інтересах малолітньої ОСОБИ_2, з позовом до ОСОБИ_3, третя сторона — Служба у справах дітей Дарницької районної державної адміністрації в м. Києві, про позбавлення батьківських прав. Про це повідомляє Центр дослідження судової практики на своїй сторінці в Facebook.

На обґрунтування позовних вимог зазначав, що він і його малолітня сестра ОСОБА_2 проживають разом з матір`ю ОСОБОЮ_4. Відповідач ОСОБА_3 є їхнім батьком, проте зовсім не піклується про їхній фізичний та духовний розвиток, не цікавиться їхнім навчанням і підготовкою до самостійного життя, не забезпечує необхідного харчування, медичного догляду та лікування, не сплачує аліменти на їх утримання.

З урахуванням викладеного, ОСОБА_1 просив позбавити ОСОБУ_3 батьківських прав відносно нього та малолітньої ОСОБИ_2.

Відповідно до пункту 2 частини першої статті 164 СК України мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона/він ухиляються від виконання своїх обов`язків з виховання дитини.

Статтею 165 СК України визначено, що право на звернення до суду з позовом про позбавлення батьківських прав мають один з батьків, опікун, піклувальник, особа, в сім`ї якої проживає дитина, заклад охорони здоров`я, навчальний або інший дитячий заклад, в якому вона перебуває, орган опіки та піклування, прокурор, а також сама дитина, яка досягла чотирнадцяти років.

Вказана норма права є спеціальною, а визначений нею перелік осіб, які мають право на звернення до суду з позовом про позбавлення батьківських прав, є вичерпним та розширеному тлумаченню не підлягає.

З урахуванням викладеного, правильним та обґрунтованим є висновок суду першої інстанції, з яким погодився апеляційний суд, про відсутність у позивача права на захист прав та інтересів малолітньої сестри в суді, а саме шляхом подання позову про позбавлення батьківських прав відповідача відносно неї.

Крім того, мати малолітньої ОСОБИ_2  ОСОБА_4 не позбавлена права звернутися до суду з відповідним позовом до ОСОБИ_3 про позбавлення батьківських прав відносно дочки, навіть за наявності судового рішення про відмову в задоволенні таких позовних вимог, при наявності інших підстав позову.

Доводи ОСОБИ_1, наведені в обґрунтування касаційної скарги, про те, що він як брат малолітньої сестри має право захищати її права та інтереси шляхом подання позову про позбавлення ОСОБИ_3 батьківських прав відносно неї, не заслуговують на увагу, оскільки в силу вимог статті 165 СК України, яка є спеціальною нормою права у даних правовідносинах, позивач не є такою особою.

Із постановою КЦС ВС від 18.12.2019 №755/16874/17 (61-4850св19) можна ознайомитися за посиланням.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», Верховний Суд оприлюднив огляд практики Європейського суду з прав людини. В огляді висвітлено справу щодо позбавлення батьківських прав або ж визнання батьківства.

Крім того, ми писали про підстави позбавлення батьківських прав

Також відомо, що враховується при визначенні місця проживання дитини.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва