Представників ОТГ закликали працевлаштовувати вивільнених держслужбовців

12:33, 27 ноября 2020
У НАДС занепокоєні долею державних службовців, які будуть вивільнені у зв’язку із змінами адміністративно-територіального устрою.
Представників ОТГ закликали працевлаштовувати вивільнених держслужбовців
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Голова НАДС Наталія Алюшина взяла участь у онлайн-форумі нового місцевого самоврядування, який відбувся 26 листопада, за ініціативи Асоціації ОТГ. Зустріч була присвячена актуальним питанням реформи місцевого самоврядування та децентралізації, передає офіційний сайт НАДС.

Голова Агентства зазначила, що в НАДС дуже занепокоєні долею державних службовців, які будуть вивільнені у зв’язку із змінами адміністративно-територіального устрою. І закликала представників ОТГ посилити свої громади професійними кадрами.

«Доля кожного державного службовця важлива для НАДС. Ми знаємо, як складно зараз знайти кваліфікованих і професійних спеціалістів. І ми не можемо допустити даремного витрачання державних ресурсів, оскільки на добір та навчання таких людей було докладено чимало зусиль. Тож зверніть увагу на людей, які ось-ось будуть вивільнені. А це майже 15 тисяч державних службовців! Заберіть собі за можливістю професіоналів,  які зможуть посилити ваші територіальні громади», - зазначила Наталія Алюшина.

Крім того, голова НАДС наголосила на важливості доопрацювання законопроєкту «Про службу в органах місцевого самоврядування». Вона зазначила, що служба в ОМС потребує реформування на однакових підходах з державною службою. В 2015 році проект закону «Про державну службу» разом із законопроєктом про службу в ОМС було подано до ВРУ. Однак прийнятий був, на жаль, лише Закон «Про державну службу». Але ЗУ «Про службу в органах місцевого самоврядування» є не менш важливим, адже він передбачає врахування Європейських принципів належного врядування. А саме:

  • призначення громадян на посади на основі відкритого конкурсу та чітких вимог до посади (освіта, досвід);
  • деполітизація служби в ОМС;
  • можливість кар’єрного просування та переведення з держслужби в ОМС і навпаки;
  • підвищення соціальної захищеності, гарантування державою мінімального рівня посадового окладу та забезпечення достатнього рівня заробітної плати.

Тож необхідно повернутися до питання прийняття нової редакції ЗУ «Про службу в органах місцевого самоврядування» на основі напрацьованого НАДС разом з асоціаціями законопроєкту. НАДС готове до співпраці з асоціаціями для підготовки такої ініціативи разом з профільним комітетом та урядом.

Наразі ж НАДС постійно проводить зустрічі та перемовини з представниками ОТГ, асоціаціями, Державною службою зайнятості, Міністерством регіонального розвитку. На основі спільних напрацювань НАДС пропонує такі заходи щодо оптимальнішого впровадження реформи ОМС:

  • навчання за тими програмами, що є затребуваними в працівників, які можуть змінити місце роботи;
  • формування реєстру таких осіб для швидкого інформування про вакансії та можливість переведення;
  • підготовка офіційних роз’яснень НАДС з питань державної служби та служби в ОМС;
  • об’єднання зусиль територіальних органів НАДС та їх співпраця з місцевими Центрами зайнятості – робота з людьми на місцях.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування спільно з Національним агентством України з питань державної служби за сприяння та підтримки проекту ЄС «Підтримка комплексної реформи державного управління в Україні» (EU4PAR) провів у режимі вебконференції комітетські слухання на тему: «Реформа системи оплати праці на державній службі». 

Додамо, 25 листопада відбулась робоча онлайн-зустріч представників Кабміну, НАДС, НАЗК, Міністерства цифрової трансформації України та Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України. Учасники зустрічі обговорили хід реалізації проекту автоматизації спеціальних перевірок.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде