Масові штрафи загрожують водіям найближчим часом

12:15, 16 серпня 2017
В Україні зараз знаходиться більше 25 тис. автомобілів з іноземною реєстрацією з порушенням терміну тимчасового ввезення та понад 27 тис. — з порушенням транзитних термінів. Штраф у 300% застосовують, якщо митники встановили, що автомобіль не був вивезений. Був ввезений за одним законом, а використовується по іншому.
Масові штрафи загрожують водіям найближчим часом
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Експерти повідомили, що водіїв авто на іноземній реєстрації штрафують за перевищення терміну перебування транспортного засобу на території України. Незважаючи на те, що частина автомобілів була ввезена понад рік тому, накладати штрафи почали тільки в останні місяці, пише MMR.

«Штраф у 300% застосовують, якщо митники встановили, що автомобіль не був вивезений. Був ввезений за одним законом, а використовується по іншому», — пояснює автоексперт Сергій Матусяк.

На його думку, кількість судових рішень зросте.

«З початку року прийнято 11 тис. судових рішень. Суди дуже рідко відмовляють в позовах — не більше 1%», — пояснює Матусяк.

Нагадаємо, що, за інформацією ДФС, в Україні зараз знаходиться 25 505 автомобілів з іноземною реєстрацією з порушенням терміну тимчасового ввезення і 27 604 — з порушенням транзитних термінів. Відповідні дані надала заступник начальника управління організації митного контролю департаменту організації митного контролю ДФС Олена Мошинська.

За словами Мошинської, з початку року в режимі тимчасового ввезення в Україну потрапило 380 521 тис. авто, за 2016 р. — 588 326 тис., в 2015 р. — 472 137 тис. транспортних засобів.

Фіскали нагадують, що в ст. 470 Митного кодексу передбачено штраф від 170-8,5 тис. грн за перевищення термінів транзитного переміщення автомобіля в залежності від перевищення термінів його перебування, а в ст. 481 — штраф від 850 до 17 тис. грн за порушення терміну тимчасового ввезення автомобіля.

За даними ДФС, з початку 2017 року по ст. 470 сплачено штрафів на суму 46,6 млн грн за 8 979 таких правопорушень, а по ст. 481 — 22,1 млн грн за 1 975 правопорушень.

Зняти проблему міг би новий закон про розмитнення таких автомобілів, однак Верховна Рада поки не підтримала жоден законопроект з цієї тематики.

Нагадаємо, Комітет Верховної Ради з податкової і митної політики в березні відхилив законопроект про врегулювання транзиту і тимчасового ввезення автомобілів з-за кордону.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що український автопром пропонують поліпшити і збільшити кількість розмитнених транспортних засобів.

З 1 січня 2018 року так звані міжнародні водійські права перестануть діяти на території ЄС.

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Микола Стефанчук
    Микола Стефанчук
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Світлана Бакуліна
    Світлана Бакуліна
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Оксана Бірса
    Оксана Бірса
    голова Дніпровського районного суду міста Києва
  • Оксана Терещенко
    Оксана Терещенко
    суддя Східного апеляційного господарського суду