Як прокуратура і Генеральна інспекція звинувачують один одного в корупції

08:28, 3 жовтня 2017
Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія прокурорів (КДКП) почала розглядати дисциплінарні справи співробітників прокуратури.
Як прокуратура і Генеральна інспекція звинувачують один одного в корупції
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

27 вересня відбулося засідання Комісії, на якому розглядалися справи двох високопоставлених прокурорів з Донецької області. За емоційними виступами сторін було помітно, що відбувається не просто розгляд скарг на конкретних співробітників прокуратури, а з'ясування відносин між прокурорами і Генеральної інспекцією, покликаною виявляти правопорушення, допущені прокурорами.

Прокурори вважають, що Генеральна інспекція часто виходить за рамки своїх повноважень і фактично намагається зводити з ними рахунки. Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія прокурорів в такій ситуації намагається дотримуватися балансу і зазначає, що якщо співробітники прокуратури незадоволені діями Генеральної інспекції, то вони теж можуть подавати скарги на дії інспекторів.

Прокурора звинуватили в службових зловживаннях

На засіданні КДКП 27 вересня розглядали дисциплінарну справу одного з найвідоміших українських прокурорів — першого заступника прокурора Донецької області Олександра Лівочки.

В органах прокуратури Олександр Лівочка почав працювати ще в 1990 році. Він зробив кар'єру від стажиста прокуратури Ленінського району Донецька до першого заступника прокурора Донецької області. Хоча з весни 2014 року в Донецькій області змінилися три прокурори області, Олександру Лівочці завжди вдавалося зберегти свою посаду. Крім досвіду роботи в прокуратурі, у Олександра Лівочки є і досвід політичної діяльності.

Восени 2012 року в Донецьку він мав намір стати народним депутатом як самовисуванець, але програв боротьбу співвласнику групи Nord Валентину Ландику. В кінці 2014-го Олександр Лівочка отримав нагороду за успішне переведення прокуратури Донецької області на контрольовану України територію і відновлення її роботи на новому місці — в Маріуполі. Дружина прокурора, суддя Людмила Лівочка, в минулому була головою Ворошиловського райсуду Донецької області, а з 2016 року здійснює правосуддя в Брусилівському райсуді Житомирської області.

Дисциплінарне провадження щодо прокурора Генеральна інспекція, що фактично почала роботу тільки навесні цього року, відкрила 31 квітня 2017 року. Суть претензій до Олександра Лівочки зводилася до того, що в електронних деклараціях за 2015 і 2016 роки він не вказав інформацію про об'єкти нерухомості, які перебували у нього в користуванні і були місцем фактичного проживання прокурора після переїзду до Маріуполя. Також Олександр Лівочка не вказав місце фактичного проживання дружини після переїзду з Донецька.

Найтяжчою претензією з боку Генеральної інспекції стало те, що Олександр Лівочка, починаючи з 2015 року, використовував службовий автомобіль в особистих цілях, в тому числі у вихідні та святкові дні. Внаслідок таких дій прокурора службовий автомобіль нібито безпідставно наїздив 32 264 км, а прокуратура Донецької області списала на ці поїздки 2 976 літрів палива на суму 55,8 тис. грн. При цьому були відсутні накази про відрядження прокурора, а в дорожні листи автомобіля, згідно з висновком Генеральної інспекції, були внесені недостовірні дані щодо пробігу службового автомобіля. «Олександр Лівочка допустив грубе дисциплінарне порушення», — вказувалося в розслідуванні інспекції.

На претензії Генеральної інспекції Олександр Лівочка відповів зустрічними претензіями. На засіданні Комісії, що проходило досить емоційно, прокурор повідомив, що був позбавлений можливості дати повноцінні пояснення. Він розповів, що в Маріуполі в 2015 році жив у кімнаті в квартирі за згодою знайомого власника, але офіційно кімнату не орендував. При цьому Олександр Лівочка зазначив в декларації цю адресу, як адресу свого фактичного проживання. «Аналогічна ситуація тоді була ще у багатьох співробітників донецької прокуратури. Ніякого приховування з мого боку не було, оскільки я вказав дану квартиру як адресу свого фактичного проживання на той момент», — розповів Комісії Олександр Лівочка.

Пізніше з цієї адреси прокурор з'їхав і в 2016 році почав знімати в Маріуполі однокімнатну квартиру. Однак дану квартиру Олександр Лівочка не зміг задекларувати з технічних проблем, оскільки інформація в декларації не зберігалася в розділі «об'єкти нерухомості». Прокурор двічі звертався в зв'язку з виниклою проблемою до Національного агентства з питань запобігання корупції, але відповіді не домігся, втім, зберігши відповідні скріншоти.

Категорично відкинув прокурор і претензії по декларації дружини, зазначивши, що місце реєстрації дружини в своїй декларації вказувати було не потрібно. З дружиною прокурор вже довгий час живе окремо, при цьому в місті Буча Київської області вони будують будинок за гроші, виручені від продажу в 2015 році квартири в Донецьку. Національне антикорупційне бюро раніше вже проводило щодо Олександра Лівочки перевірку за декларацією, але будь-яких невідповідностей не встановило.

Найбільше часу зайняло з'ясування подробиць використання прокурором службового автомобіля. Олександр Лівочка досить емоційно повідомив, що всі поїздки відбувалися їм тільки по справі, включаючи поїздки за межі зони АТО. Прокурор розповів, що в 2015 році йому доводилося багато їздити по області і за її межі на службовій машині, оскільки через диверсію на одному з мостів в Маріуполь не ходили потяги. З 2016-му прокурор тричі виїжджав на службовому автомобілі за межі Донецької області, а в 2017 році — чотири рази. Два рази Олександр Лівочка їздив в Мелітополь, один раз в Павлоград і один раз до Києва на нараду в Генеральній прокуратурі.

«Аналогічна кількість палива витрачалося не тільки на службовий автомобіль, яким я користувався, але і на інші автомобілі прокуратури, якими користувалися інші співробітники», — розповів перший заступник прокурора Донецької області, додавши, що його особистий автомобіль залишився в Донецьку.

Олександр Лівочка розповів, що хоча у прокуратури Донецької області є службовий гараж, однак ще в силі залишається розпорядження прокурора області від січня 2015 року, згідно з яким не рекомендується зосереджувати службові машини прокуратури в одному місці, щоб не сталося одноразового захоплення автомобілів прокуратури, як це сталося в Донецьку у 2014 році. Тому кожен співробітник прокуратури, за яким закріплена службова машина, зберігає її по-своєму. Наприклад, сам Олександр Лівочка розміщував службовий автомобіль на приватній стоянці під вигаданим прізвищем. «Це робилося з метою особистої безпеки», — розповів він.

Особливо обурило Олександра Лівочку згадка в матеріалі дисциплінарного провадження його зв'язків з якимось «злодієм в законі» з Росії. «Це абсолютна брехня», — запевнив він членів Комісії.

КДКП зацікавив факт відсутності у відношенні прокурора кримінального провадження, оскільки Генеральна інспекція фактично звинуватила його в нанесенні збитків. Втім, на питання чому, якщо Олександру Лівочці ставляться збитки, щодо нього немає кримінального провадження, представник Генеральної інспекції чітко відповісти не зміг.

Після недовгих роздумів КДКП прийняла рішення закрити дисциплінарну справу Олександра Лівочки.

Стипендія дочки і зруйнований будинок

А ось до колеги Олександра Лівочки, заступника прокурора Донецької області Григорія Коршуна, до речі, ветерана Афганської війни, у Генеральної інспекції виникли претензії в зв'язку з незадекларованим будинком дружини в селі Комінтернове (зараз Пікузи, — авт.) Під Маріуполем. Виникли претензії до декларування прокурором 3 300 грн стипендії своєї дочки-студентки.

На свій захист Григорій Коршун повідомив, що будинок він розібрав ще до подій 2014 року, а земельна ділянка була давно продана сусідам. Проблема виникла у зв'язку з тим, що не був оформлений акт після знесення будинку, що призвело до того, що будинок продовжує фактично числиться за родиною прокурора. В даний час, як розповів прокурор, територія колишнього домоволодіння знаходиться на території, контрольованій силами «ДНР», а безпосередньо на його місці дислоковано танковий підрозділ бойовиків.

Співробітник Генеральної інспекції при цьому зазначив, що у нього не було можливості фізично перевірити, чи є в дійсності у прокурора в Комінтернові будинок чи ні.

Як і в попередньому випадку, вислухавши пояснення прокурора, КДКП відмовив Генеральній інспекції в притягненні його до дисциплінарної відповідальності.

Прокурори проти Генеральної інспекції

І Олександр Лівочка і Григорій Коршун 27 вересня ледве стримували себе, коли мова заходила про методи, що застосовуються Генеральною інспекцією для проведення перевірок прокурорів.

Особливо діставалося прокурору відділу управління внутрішньої безпеки Генеральної інспекції Володимиру Іванцову, який проводив в їх відношенні розслідування. За словами прокурорів, Генеральна інспекція дійшла до того, що фактично стежить за співробітниками прокуратури Донецької області, регулярно вимагає у поліції дані про маршрути поїздок прокурорів. Нещодавно, за їхніми словами, співробітник інспекції і зовсім почав стежити за родичами прокурорів.

«Володимир Іванцов, по суті, мій колишній підлеглий, з яким у мене були конфлікти на службі. Коли він перейшов працювати в Генеральну інспекцію, то першим ділом взявся перевіряти мене. Через його дій мені навіть довелося міняти місце проживання і стоянку автомобіля. Фактично Іванцов розсекретив моє місцеперебування. Він просто хоче мені помститися», — не соромлячись, заявив Комісії Олександр Лівочка.

Інші співробітники прокуратури, чиї справи 27 вересня розглядалися КДКП, відзначили, що вважають багато дій Генеральної інспекції неправомірними, додаючи, що вони схожі, скоріше, на прямолінійні поліцейські методи, ніж будь-які серйозні розслідування. «Можливо, це все йде від їх керівника Володимира Уварова», — розповів «Судово-юридичній газеті» один з прокурорів, натякаючи на те, що керівник Генеральної інспекції Володимир Уваров довгий час працював в міліції і займав високі пости в системі МВС, коли в 2000-і роки цим відомством керував нинішній Генеральний прокурор Юрій Луценко.

Втім, самі співробітники Генеральної інспекції виявилися небагатослівні і змогли лише повідомити виданню, що все роблять в рамках закону.

КДКП в ситуації, коли прокурори вважають дії Генеральної інспекції неправомірними, радять прокурорам звертатися в Комісію, але вже зі скаргою на дії співробітників інспекції.

Автор:
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва