Вартість обігрівачів та іншої побутової техніки після рішення Нацбанку щодо курсу зросла вдвічі

11:17, 22 липня 2022
Після рішення Нацбанку стосовно курсу гривні по 36,6 вартість побутової техніки в Україні, зокрема обігрівачів, зросла вдвічі.
Вартість обігрівачів та іншої побутової техніки після рішення Нацбанку щодо курсу зросла вдвічі
Фото: uainfo.org
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Як відомо, Уряд України планує знизити мінімальну температуру у житлових приміщеннях узимку. Мінімум становитиме 16 градусів з метою економії енергоресурсів.

Міністр енергетики Герман Галущенко в ефірі телемарафону підтвердив, що уряд наразі обговорює зниження температурного режиму у квартирах.

За його словами, у Кабміні аналізують досвід європейських держав перед тим, як знизити температурний режим у будинках та квартирах.

Після оголошення про таке рішення протягом останніх тижнів з вільного продажу фактично зникли обігрівачі. Неможливо було замовити обігрівачі й на доставку - онлайн-магазини повідомляли про те, що постачальник з-за кордону просто не зможе доставити певний товар.

А після рішення Нацбанку опустити курс гривні на 25% до 36,56 доларів США, вартість обігрівачів іноземного виробництва зросла вдвічі. За ними вже «підтягнулися» і вітчизняні виробники.

Зокрема, якщо раніше масляний обігрівач GORENJE OR 2000 M вартував 2200-2700 грн, то наразі його вартість складає від 5000 грн на різних платформах. Аналогічна ситуація з іншими моделями: Ravanson, НВ, N'oveen тощо. На популярному агрегаторі після рішення НБУ ціни почали змінюватися у бік зростання щогодини.

«По курсу НБУ.

Єдине, що я можу сказати.

Якщо ви щось з імпортних товарів і так і так планували купити найближчим часом:

- побутова хімія,

- косметика,

- імпортні ліки,

- паливо,

- побутова техніка.

Краще буде це зробити просто зараз.

Найближчі години - саме той час, коли ви ще можете встигнути зробити це по цінах вчорашнього дня.

Тому що.

Зараз, коли в українського бізнесу майже відсутній запас міцності, реакція на дії НБУ буде миттєвою - всі імпортні товари в магазинах найближчими днями піднімуться в цінах на 25-30%. За ними піднімуться в вартості і товари українського виробництва, де присутня складова імпортної сировини та імпортних комплектуючих.

Це тільки питання часу на переоцінку.

А враховуючи, що більшість товарів загального користування та побутового кошику - імпортні, це буде досить відчутно по чеках в магазинах.

Логіка імпортерів проста.

Продавши товар сьогодні по курсу 29.5, завтра по курсу 36 просто не вистачить гривні, щоб купити цей самий імпортний товар знову.

І коли вам коментатори в ФБ казали, що імпортери і так, і так рахували по 40 - це був міф і неправда.

Абсолютна більшість імпортерів купляла валюту по 29.5, сплачувала  фрахт по 29.5, сплачувала податки із розрахунку 29.5 і потім по цьому ж курсу продавали цей товар українським споживачам.

Рішення НБУ зрозуміле.

Тому просто скористайтеся сьогодні останньою можливістю купити щось важливе зі знижкою 25%», - попередив 21 липня підприємець Олексій Давиденко.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Telegram канал Sud.ua
Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Сьогодні день народження святкують
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва