Рада ухвалила закон, який залишає можливість приватизації історико-культурних заповідників місцевого значення

11:50, 15 серпня 2022
Згідно з висновком Головного науково-експертного управління апарату Верховної Ради передбачається можливість приватизації пам’яток архітектури місцевого значення
Рада ухвалила закон, який залишає можливість приватизації історико-культурних заповідників місцевого значення
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Верховна Рада ухвалила у другому читанні та в цілому законопроєкт № 5397 про внесення змін до Закону України “Про приватизацію державного і комунального майна” щодо уточнення деяких положень та сприяння залученню інвестицій в процесі приватизації, яким, згідно з висновком Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради, дозволяється приватизація історико-культурних заповідників місцевого значення.

Як зазначають парламентські юристи, запропонована в ухваленому законопроєкті  редакція абз. 11 ч. 2 ст. 4 Закону “Про приватизацію державного і комунального майна” дозволяє, зокрема, «приватизацію історико-культурних заповідників місцевого значення, якими «оголошується комплекс (ансамбль) пам'яток, що відображає характерні особливості історії, культури, архітектури чи містобудування окремого регіону або населеного пункту» (абз. 3 ст. 33 Закону України «Про охорону культурної спадщини»), можливість приватизації яких за чинною редакцією вказаного абзацу виглядає сумнівною (передбачається заборона приватизації лише об’єктів архітектури національного значення)».

Додамо, що вказана норма залишилася і в редакції документа, яку передали на підпис Президенту України Володимиру Зеленському.

Крім цього, документом уточнено норму стосовно заборони приватизації заповідників, парків, об’єктів архітектури та передбачено заборону на приватизацію "національних природних парків, заповідників, меморіальних комплексів". До цього передбачалася заборона, наприклад, на приватизацію заповідників загальнонаціонального значення, що, за висновками юристів ГНЕУ, не дозволяло однозначно врегулювати дане питання.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», Верховна Рада 27 липня ухвалила законопроєкт № 5397 про внесення змін до Закону України “Про приватизацію державного і комунального майна” щодо уточнення деяких положень та сприяння залученню інвестицій в процесі приватизації. Також парламентарі підтримали спрощення процедури приватизації і прем’єр Денис Шмигаль анонсував у вересні масову приватизацію.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Інна П'єнта
    Інна П'єнта
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Ольга Склярук
    Ольга Склярук
    суддя Східного апеляційного господарського суду